stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Weet iemand wie de moeder van Elisabeth en de ouders van Gijsbert Jacobus Maes waren?



Profiel afbeelding

Ik ben toch nog wat aan het uitzoeken hoor.

Er wordt gezegd Viverius komt ook voor als zijnde Joannes.

Maar twijfel wel en om deze reden:

 

Joannes Joannes Michael Pasman x Joanna Anthonius (Arnoldusdr), RK huwelijk op 26-5-1648 te Hilvarenbeek

Joannes geb ca 1623, zoon van Joannes Michaelsz Pasmans

 

Joannes Viverius Michael Pasmans x Elisabetha Walterus Joannes van Goirl, RK huwelijk op 6-7-1662 te Hilvarenbeek

Joannes geb ca 1637, zoon van Viverius Michaelsz Pasmans

 

Joannes Michaels Pasmans x Joanna Stevens (Stephanusdr), RK huwelijk op 17-2-1609 te Hilvarenbeek

Joannes geb ca 1581, zoon van Michael Pasmans

(BELANGRIJK dit is niet het huwelijk van Viverius Michaelsz Pasmans met Joanna Gerardus Rijsbosch)

 

Viverius Michaels Pasmans x Joanna Gerardusdr Rijsbosch (Schepens)

Viverius geb ca 1585 (voor 1596 iig), zoon van Michael Pasmans

Joanna RK ged 14-3-1596 te Hilvarenbeek, dochter van Gerardus Rijsbosch

huwen voor 1623

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 14:11

Snap je waar ik tegen aan loop nu....

Dus ik ga daar eens toch op verder zoeken en kijken en wat jammer is, is dat een aantal dtb van Hilvarenbeek beschadigd en/of onleesbaar is en dat maakt het toch echt ff lastig.

 

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 14:13

Zie hier met Cuijper in het dtb

Joannes, RK ged 8-1-1607 te Hilvarenbeek, z v Joannes Michaelis Cuper, get. Joes Petri Adriani de Wit en Anna Diercks

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 16:43

Hier nog een voorbeeld, dus ik ga hier toch eens verder naar kijken....

Joannes en Viverius....ik blijf erbij....of het dezelfde personen betreft ik de grootste twijfels heb hierin.

 

Michael Cuijpers

Genovefa, RK ged 10-3-1596 te Hilvarenbeek, d v Michael Cuijpers, get. Adrianus Anthonij Loije? en ?, weduwe van Jois de La?

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 16:49

Ben maar aantekeningen aan het maken hoe het nu eigenlijk zit hoor. 

Ik heb het voor nu ff zo neergezet...of dit het juiste is weet ik niet.. maar Pasmans komt iig ook voor als Cuper en Cuijper

 

Michiel Joannes Pasmans x ??, uit dit huwelijk:

1. Joannes,geb ca 1584 huwt op 17-2-1609 te Hilvarenbeek met Joanna Stevensdr

2. Viverius, huwt met Joanna Gerardusdr Rijsbosch (Schepen)

. Petrus, RK ged 1-5-1587 te Hilvarenbeek, z v Michael Joannes, get. Nicolai ? en Marij ?

3. Dimpna, RK ged 28-8-1593 te Hilvarenbeek, d v Michael Joannes Pasmans, get. Vilterius (of Valarius ?) Petri en Margareta uxor (vrouw van) Jois Laberta?

4. Genovefa, RK ged 10-3-1596 te Hilvarenbeek, d v Michael Cuijpers, get. Adrianus Anthonij Loije? en Margaretha? weduwe van Jois de Laberta

5. Maria, RK ged 23-2-1598 te Hilvarenbeek, d v Michael Joannes Pasmans, get. Marinus Willems en uxor (vrouw van) Francisci B?s

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 16:59

Weet je wat ik ga doen.

 

Ik ga zoveel mogelijk verzamelen, dit even in een word document verwerken.

Zodra ik meer info heb en het wat duidelijk is...dan laat ik het je weten.

Eventueel per e-mail naar je sturen.

Das makkelijker denk ik zo.

En als je je afvraagt waarom ik hier zo inzit. Ik kan er niet zo goed tegen als er dingen niet lijken te kloppen. Dan wil ik altijd de onderste uit de kan hebben...Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 17:11

Nog een laatste aanvulling en dit maakt het nog duidelijker wat ik bedoel..

Er is naast een Viverius Michaelisz ook nog een Viverius Joannesz. die kinderen rond ca 1627 kinderen laat dopen.

Viverius Joannes laat een Maria RK dopen op 13-5-1627 te Hilvarenbeek, get Adrianus Jois de Lepper van parochie Oisterwijck en Dilia vrouw van Petri Cornelij Godefridi

 

En met de naam Lepper is er dus ook een Petrus Viveriusz de Lepper, deze huwt RK op 6-5-1654 te Hilvarenbeek met Cornelia Cornelisdr Vromans

Deze Petrus Viveriusz zou dan ca 1629, deze zou dus heel goed een zoon kunnen zijn van Viverius Joannes, die in 1627 zijn dochter Maria laat dopen.

Get tijdens dit huwelijk zijn Nicolaas Nauwen en Joanna Bartholomeus van Tulder

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 17:31

Kan nog erger hoor...er is dus ook nog eens een Michiel de Lepper...wwwhhaa..

Saskia Hendriks - 23 jun 2017 - 17:37

Dag Saskia.

 

Sorry dat ik zo laat reageer maar ik wou met een serieuze reactie komen vandaar dat ik alles zo goed mogelijk heb proberen uit te zoeken, mijn stelling is dat de families Pasmans, Van Goerle, Verrijt, Van Gorp, Bruers en Van den Nieuwenhuyzen allemaal ongeveer mekaars buren waren en dat zij van de bovenlaag van de streek behoorde. Zodoende trouwde zij ook onderling, tot zover het algemene beeld reikt kunnen we dus niet zomaar verbindingen leggen tussen voornoemde familietakken (ook al branden me vingers om dat wel te doen) zonder sterke aanwijzingen.

 

Nu hedde gij Saskia toch nog een aantal belangerijke aanwijzingen weten te bewerkstelligen, waarvoor dank dus. Ik heb met veel stoei en zoekwerk het volgende beeld kunnen reconstrueren:

 

Ik zal per familie een bericht proberen te plaatsen omdat het anders zolang word dat er niets meer van te begrijpen is, uiteraard is ook dit geen gemakkelijke opgave omdat de geschiedenis dezer families zeer nauw verbonden is (ze waren immers ook nog buren)

 

 

Ik vond in de volgende bron de volgende reconstructie (link: http://www.familievangool.nl/#p143), begeleid van zeer betrouwbare bronnen!

 

Familie van Goerl(e)/Goirl(e)/Gool/Goorl(e)(n) te Hilvarenbeek, Diessen, Bladel, Netersel, Hoogeloon, Breda en omstreken
Voor meer informatie: genealogieAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

familievangool.nl         S. van Gool, Hilvarenbeek, 1 Januari 2012

Voor uitgebreide zoek- en presentatie-mogelijkheden: http://gw.geneanet.org/svangool

Naar namen index
I Jan Claeus Hoefs (van Goerl) is geboren omstreeks 1480. Jan is overleden vóór 26-01-1532, ten hoogste 52 jaar oud [bron: RHCT T-ORA 279:37r-37v + RHCT T-ORA 279:37v (van Dun)].

Akten:

26-01-1532     Akte van transport
Claeus zoon van wijlen Jan Claeus Hoefs, IJke zijn zuster en Herman Jan Arijaens als man en momber van Adriaena dochter van wijlen Jan Claeus Hoefs hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Goijaert en Laureijs, gebroeders, kinderen van wijlen Jan Hoeffkens, een stuk beemd gelegen in de parochie van Goirle ter plaatse genaamd inden Leegen Beempt aen die Tijvoert, het gehele stuk aldaar tussen:
de gemeijnt van Tilburg en Goirle een zijde en een einde
een stuk erf genaamd dat Gaghelbroeck ander zijde
erfenis van Willem Backs, waartussen het water
die Tijevoert loopt ander einde.
  [bron: RHCT T-ORA 279:37r-37v]
01-1540     Akte van transport
Laureijs zoon van wijlen Jan Claeus Hoff, Kathelijn zijn zuster, weduwe van Everaert Claeus van Ethen, Jan zoon van wijlen Henrick van Dun, man van Marij, Herman zoon van wijlen Jan Ariaens, man van Ariaena Huibrecht Goijaert sBonten, man van IJken, allen dochters van wijlen Jan Claeus Hoff en diens vrouw Elijszabeth dochter van wijlen Wouter Backs verkopen aan Gherit, natuurlijke zoon van meester Gherit van Nerven tot zijn behoef en dat van zijn broer, ook natuurlijke zoon van Gherit voors., verwekt bij Dympna Canters, een heidebeld groot ½ buender, gelegen te Goirle tussen
Mijs Veldekens een zijde
Peter vande Voert ander zijde
met de weg tot de Heerstraat toe, welk heideveld Sijmon Melis Schoenmakers gekocht had van Aert Peter Margrietzoon en wat Laureijs Wouter Back Willem Temmermans aangekomen was in recht van naerderschap en het was de verkopers aangekomen van Elijszabeth hun moeder en haar was het aangekomen van haar vader, van diens ouders.
  [bron: RHCT T-ORA 286:27r-27v]
31-01-1540     Akte van transport
Laureijs zoon van wijlen Jan Claeus Hoff en Kathelijn zojn zuster, weduwe van Everaert Claeus van Ethen verkopen aan Gherit natuurlijke zoon van meester Gherit van Nerven tot dien behoef en voor zijn broer, ook natuurlijke zoon van meester Gherit van Nerven, verwekt bij wijlen Dympna Canters, de helft in een heideveld, het zuidelijk deel. Het noordelijk deel behoort aan Laureijs Jan Hoeffkens, gelegen te Goirle, tussen:
Mijs Weldemans een zijde
Peter vander Voert ander zijde
met de weg die hier uitgaat naar de heerstraat.
Medeverkopers zijn:
Jan zoon van wijlen Henrick van Dun als man van Marij, Herman zoon van wijlen Jan Ariaens als man van Ariaena, Huijbrecht Goijaert sBonten als man van IJken allen dochters van Jan Claeus Hoff, die hij verwekt had bij wijlen zijn vrouw Elijzabeth dochter van wijlen Wouter Backs.
Welke erfenis Sijmon Melijs Scoemakers in wettige koop verkregen had van Peter Margriet en zoon welke erfenis Laureijs Wouter Back Willem Temmermanss toegekomen was in naarderschap, en welke helft de verkopers aangekomen is van wijlen Elijzabeth hun moeder en schoonmoeder, wat haar aangekomen was van haar vader, en haar vader van diens vader.
  [bron: RHCT T-ORA 286:35v]
04-1544     Akte van transport
Gherit natuurlijke zoon van meester Gherit van nerven, voor hemzelf en met hem Robbrecht wettige zoon van meester Gherit voors. voor de andere broers van gherit voors., natuurlijke zonen van meester Gherit voors., niet tegenwoordig en buiten deplaats zijnde, hebben verkocht aan Henrick Zwijsen ten behoeve van Cornelis zoon van wijlen Willem Wouters vande Loo de helft de voornoemde Gherit met zijn broers toebehorende gelegen zuidwaarts in een erfenis tot heide gelegen, waarvan de andere helft toebehoort noordwaarts aan Laurijs Jan Hoefkens, gelegen in de parochie van goirle, het gehele stuk tussen:
Mijs Veldtmans - een zijde
Peter vander Voort - ander zijde
met alle wegen uitgaande op de Kerckstraet.
Welke helft van dat heiveld de voors. Gherit natuurlijke zoon van meester Gherit voors. tot zijn behoef en van zijn broers, natuurlijke zonen van meester Gherit voors., erfelijk evrkregen had van Laureijs zoon van wijlen Jan Claeus Hof en Kathelijn zijn zuster, Jan zoon van wijlen Henrick van Dun als man van marija en Huijbrecht Goijaert sBonten als man van IJke, dochters van wijlen an Claeus Hoffs voors.
  [bron: RHCT T-ORA 290:65r]

Jan trouwde met Elijszabeth Backs. Elijszabeth is een dochter van Wouter Backs (Timmermans).

Kinderen van Jan en Elijszabeth:

1 Laurentius (Laureijs Jan Claeus) Hoeffs (van Goerl). Volgt II.

2 Claeus Hoefs.

Akten:

06-02-1563     Akte van Transport
Wouter en Adriaen, gebroeders, zonen van wijlen Peter Jorijs Beerthen, legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Dierck zoon van wijlen Pauwels Eelkens, met afgaan en vertijen etc, twee stukken land, het ene groot ongeveer 2 lopensaet, het andere een lopensaet, nochtans zo groot en klein als deze twee stukken land voors gelegen zijn binnen de parochie van Ghoerll ter plaatse genaamd aen d’Achterste Venne, de twee lopensaet aldaar tussen:
erfenis van Jan Ghijsbrecht van Oerl een zijde en een einde
erfenis van de kinderen van Lambrecht Haderdingx ander zijde
erfenis van Jan Herman Aert Naeijens ander einde;
en het een lopensaet tussen:
erfenis van Dierck Pauwels Eelkens een zijde
erfenis van de weduwe van Peter Sijmon van Son cum pueris
(met haar kinderen) ander zijde
erfenis van de erfgenamen van Claes Jans een einde
erfenis van Jan Herman Aert Naeijens voors ander einde
zoals zij zeiden.
Warandiam more solito ([ze hebben beloofd] te waren zoals gebruikelijk) behalve dat de voors Dierck hieruit moet gelden een half mud rogge per jaar erfpacht te betalen aan Jan Joost Cornelisz, verder belovende dit verkopen, overgeven etc en alle andere kommer en calangie etc.
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als voor).
Solvit bis (beiden betaald).
  [bron: RHCT T-ORA 308:70v]

3 Ijke (Ida) Hoefs (van Goorle). Ijke trouwde vóór 07-02-1538 [bron: RHCT T-ORA 284:41r] met Huibrecht Goijaert (Hubrecht Goerts) sBonten (de Bont). Hubrecht Goerts is een zoon van Goijaert sBonten en Geertruijda van Eethen.

Akten:

07-02-1538     Akte van Transport
Huijbrecht Goijaert sBonten als man van IJken, dochter van Jan Claeus Hofs verkoopt aan Jan zoon van wijlen Henrick van Dun een stuk land, genaamd de Wervenbosch, gelegen te Goirle in die Vensche Ackeren.
Belendingen:
Jan Henrick van Dun een zijde
gemijnen Venwech ander zijde
Jan Matheus Peijmans een einde
Kinderen van jan sBussers ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks 1 lopen rogge erfpacht aan de persoonschap van Goirle.
  [bron: RHCT T-ORA 284:41r]
12-08-1557     Akte van transport
Aerdt zoon van wijlen Jacob Zwaen legitime et hereditarie supportavit (heeft wettelijk en erfelijk overgegeven) aan Wijtman zoon van wijlen Jan Verheijen simul cum dictis literis et jure (samen met de genoemde brieven en het recht), met afgaan en vertijen etc, een jaarlijkse en erfelijke rente van twee en twintig en een halve stuiver, te vergelden elk jaar op Onze Lieve Vrouwedag Lichtmis uit en van een huis, hof, grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, in alle grootte zoals dat gelegen is in de parochie van Goirle ter plaatse genaamd Int Dorp tussen:
erfenis van Jan Verbanelt een zijde
verder de gemeijn straat rondom aanliggende,
welke rente voors eertijds Goijaert zoon van wijlen Jan sBonten als hoofdelijk schuldenaar geloofd en gevest had aan Jacop zoon van wijlen Aert Zwaen zoals dat in schepenbrieven van Tilburg, daarop gemaakt, meer volkomen is begrepen. Deze rente was toegekomen aan de voors Aerdt Jacoppenzoon door versterf en deling met zijn andere erfgenamen gedaan ut dicebat (zoals hij zeide). Aerdt bovengenoemd heeft gelofte gedaan als hoofdelijk schuldenaar super se et bona sua (op zich en zijn goederen) etc dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast en stendig te houden etc en alle kommer en calangies van zijnentwege en vanwege de nakomelingen van wijlen Jacob Aerdt Zwaenen voors daarop komende allemaal af te doen, behalve echter dat de voors rente te los staat volgens inhoud van de losbrief, die volgens zeggen van Aerdt voors daarvan was
Datum de 12e augustus, schepenen Meijnaerts en Ghierl.
  [bron: RHCT T-ORA 303:14r]
20-09-1559     Vermelding
Bertrum Goerts de Bont te Loon op Zand en Jorden Jans de Cort te Hilvarenbeek namens Ida Jans van Goorle en haar man Hubrecht Goerts de Bonte volgens machtiging voor schepenen van Roosendaal verschenen in 1559 voor schepenen van Den Bosch.
  [bron: RHCT DB-GA R1376:234v + BL 1993 (XLII):150]
03-04-1563     Akte van transport
Melchior Huijbrecht Goijairt sBonten uit de naam en vanwege Huijbrecht zijn vader, absent en niet tegenwoordig zijnde, daar Melchior voors uit kracht en macht van volkomen procuratie onder het zegel ter zake van de stad van Steenbergen van datum de tiende dag in maart laatstleden, dat wij gezien hebben en horen lezen, zich sterk voor maakte en gelofte deed, heeft wederom wettelijk en erfelijk verkocht, overgegegeven en opgedragen aan Peter de zoon van Aert Jan Huijbrechts, simul cum omnibus dictis literis et jure (samen met alle genoemde brieven en het recht), met afgaan en vertijen etc, een huis, hof, schuur met de grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, zo groot en klein als dat gelegen is binnen de parochie van Ghoerll ter plaatse genaamd int Dorp, aldaar tussen:
erfenis van de weduwe van Wouter Jan Panis cum pueris (met haar kinderen) een zijde
erfenis van de kinderen van Claes Aert Sterts ander zijde
erfenis van de Persoonschap van Ghoerll een einde
voor aan de Gebuerhovel ander einde.
nog een stuk land gelegen in de parochie en ter plaatse voors genaamd den Tweepat tussen:
erfenis van de kinderen van Claes Aert Sterts voors een zijde
erfenis van Matheeus Wouter Smits en Jacop Laureijs Willem Verstraeten ander zijde
erfenis van de erfgenamen of kinderen van Henrick Kemp een einde
erfenis van de kinderen van Michiel Michiel van Ghoerll ander einde,
nog een stuk land groot ongeveer een lopensaet gelegen in de parochie en ter plaatse voors bij ’t Hagelcruijs, aldaar tussen:
erfenis van Joost Diercx een zijde
erfenis van meester Wouter Soffairts, priester, ander zijde
erenis van Jan Peter Spapen een einde
erfenis van de kinderen van Henrick Kemp voornoemd ander einde,
nog een stuk erf in weide liggende, groot ongeveer 2 lopensaet, gelegen in de parochie voors ter plaatse genaamd de Wildert, tussen:
erfenis van Jan Willem Henricx een zijde en een einde
erfenis van Peter Peter Faes ander zijde
erfenis van de weduwe van Wouter Willem Panis cum pueris (met haar kinderen) ander einde,
en nog hiertoe een stukje erf in dries liggende, groot ongeveer 2 lopensaet, gelegen in de parochie en ter plaatse voors tussen:
erfenis van de voors Persoonschap een zijde
de gemeijn Kerckstraet ander zijde
erfenis van Jan Willem vanden Kerckhoff een einde
erfenis van de weduwe van Wouter Panis voornoemd met haar kinderen ander einde.
Welke stede met de grond en andere erfenissen voornoemd aan de voors Huijbrecht gedurende zijn huwelijk met wijlen IJda dochter van Jan van Ghoerll, zijn huisvrouw, in koop tegen de erfgenamen van Willem Bastiaen Mutsairts en meer anderen erfelijk verkregen had pro ut in literis (zoals [begrepen] in brieven van) Tilborch. Tot welke stede met de andere erfenissen aan deze Huijbrecht na de dood van IJda zijn vrouw voors toegekomen is geweest met koop tegen Melchior zijn zoon gedaan, voor hemzelf en verder als voogd van Balthasar en Neelke, zijn broer en zuster, onmondig en minderjarig zijnde, zoals dat ook met de voors brieven van procuratie binnen Steenbergen gepasseerd zijnde volkomen was begrepen.
Et promisit super bona Huberti sui patris (en hij heeft beloofd op vebintenis van de goederen van Huijbrecht zijn vader), hebbende en verkrijgende, dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen etc en in de naam sl voor
te laten houden zonder enig etc en alle kommer en calangie daarop komende allemaal af te doen, behalve dat de voors Peter hieruit moet gelden een half blanck per jaar gewincijns te betalen aan de Heer van Tilborch en nog een
stooter per jaar gewincijns, als dat gewincijns is, te betalen aan de Abdis van Thoren, nog twee cijnsen elk van 3 karolus gulden te betalen aan Matheeus Stalpaerts, ter kwijting staande, de ene met vijftig karolus gulden, de andere met 57 karolus gulden en nog 3½ karolus gulden per jaar te betalen aan Jenneke Jan Stalpaerts in Diessen met enige anderen, ter kwijting staande met 63 karolus gulden, alles naar inhoud en begrip van de losbrieven, die daarvan zijn. Daartoe moet hij nog onderhouden ’sHeren schouwen van de akker en enige waterlaten, zoals men die schuldig is en behoort te onderhouden, zonder arglist.
Datum 3 april 63 n.st., schepenen Ghierll en Buerden.
  [bron: RHCT T-ORA 308:90r-90v]

Uitzoeken:

1552     IV-17. Pauwels de Brouwer was een zoon van Jan heer Jacobs die Brouwer in den Leeuw te Hilvarenbeek en van Cristijn heer Jan Metten.
Op nieuwjaarsdag 1510 werd hij als Paulus van Oirschot filius Johannis Braxatoris aan de universiteit van Leuven als artesstudent geïmmatriculeerd; zijn vader was afkomstig van Oirschot. Na zijn studie vestigde heer Pauwels zich te Hilvarenbeek, waar hij rector was van het door zijn grootvader heer Jan Metten alias Back (H-4) gestichte Sint-Sebastiaansbeneficie van de tweede fundatie. Hij wordt ook gezien als pastoor van Goirle. In 1548 testeerde hij voor notaris Peter Colen (V-29), die later rector van het Bacx-koorke werd en samen met heer Aert van Laarhoven (V-26), rector van het Bacx-koorke, tot executeur-testamentair werd aangesteld. Paulus Braxatoris overleed in 1552. Hij liet twee bastaards na: Jan, zoon van Yken Jans van Goerl, en Henrick, zoon van Marye van Hoboocken.
R.A. ’s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 23, f 164v, 25 september 1526. R 24, f 2,5 januari 1530. R 25, f 183, oktober 1553; f 194v, 196 en 207, 26 april 1553; f 20 en 200v, 2 juni 1554. R 28, f VIII, 31 januari 1569. R 59, f 19,1 december 1543; f 17v, 5 december 1543. ’s-Hertogenbosch R 1296, f 327v, 19 mei 1521. R 1335, f 211, 4 juli 1542. R 1339, f 294v, 19 augustus 1544. R 1360, f 170v, 17 maart 1552. R 1385, f 196v, 17 december 1551. N 2659A, f 53,17 januari 1548; f 54, 4 december 1554. Collectie Cuypers van Velthoven no 3461, 7 september 1553. G.A. Tilburg, R 288, f 17, 26 september 1542. A.A. Tongerlo, ALG 13, f 39v, 17 januari 1548; f 48, 10 december 1538. Schillings III, p. 385, no 79. Van Mosselveld 1955, p. 66-67.
  [bron: BL 1985 (XXXIV) Blz 134]

4 Adriaena Hoefs. Adriaena trouwde vóór 26-01-1532 [bron: RHCT T-ORA 279:37r-37v] met Herman Jan Arijaen (die Coman). Herman is een zoon van Jan Arijaen (die Coman).

Akten:

13-01-1537     Akte van transport
Adriaen, zoon van wijlen Jan Versteegen, verkoopt aan Herman zoon van wijlen Jan Ariaen, alias die Cooman een huis, hof en erf, gelegen te Goirle bij de kerk Belendingen:
Willem Aerts een zijde
Gemeijn Kercklweg anderzijds
Jan van Zon een einde
gebuerhovel ander einde
4/7 deel had Adriaen Versteegen gekocht van Aert, Adriaen en Jenneken, kinderen van Herman Aert Noeijens en 307 deel verkregen uit eenerfwisseling met Jacop Laureijs Hoefkens.
  [bron: RHCT T-ORA 283:53]
02-04-1537     Akte van schuld
Herman zoon van wijlen Jan Ariaens heeft bekend schuldig te zijn aan Jacop zoon van wijlen Jan Kerstkens een jaarlijkse en erfelijke pacht van 12 lopen rogge uit huis, hof en erf, groot 1 lopensaet, gelegen in Goirle bij "die Kerck".
Belendingen:
Willem Aerts en kinderen een zijde
de gemeijne kerckwech ander zijde
de gemeijne kerckwech een einde
Mechtelt, weduwe van Jan van Zon en kinderen ander einde
Staat te los met 30 karolusgulden van 20 stuivers over 4 jaren na datum.
  [bron: RHCT T-ORA 284:1r]
20-02-1538     Akte van transport
Herman zoon van wijlen Jan Ariaens, alias die Coman, als man van Adriaen zijn vrouw, dochter van wijlen Jan Claeus Hoffs, verkoopt aan Gherit zoon van wijlen Henrick van Gorp een stuk land, genaamd de Putacker, gelegen te Goirle in de Vensche Ackeren.
Belendingen:
Gemijn waterlaat een zijde
Jan Soffaerts ander zijde
Joncker Jan van Brecht een einde
gemeijn Venwech ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks 1 lopen rogge erfpacht aan de persoonschap van Goirle.
Verder het schouwen van de waterlaat.
  [bron: RHCT T-ORA 284:41r]
29-07-1538     Akte van transport
Jan zoon van wijlen Henrick van Dun bood zijn blinkende penningen te weten godtspenning, lijcoep, brieffgelt, en hooftypenning om te kopen in naarderschap van Gherit zoon van wijlen Henrick van Gorp een stuk land, genaamd de Putacker, gelegen te Goirle in de Vensche ackeren Belendingen:
gemeijn waterlaet een zijde
Jan Soffaerts ander zijde
Joncker Jan van Brecht een einde
gemeijn Venweg ander einde
Herman zoon van wijlen jan Ariaens, alias die Cooman als man van Arijaen dochter van wijlen Jan Claeus Hoffs had dit verkocht aan Gherit van Gorp.
  [bron: RHCT T-ORS 285:4v]
10-03-1557     Akte van transport
Dezelfde personen en verkopers voornoemd (Dierck zoon van wijlen Jan Panis, Heijlwich, Peterke en Jenneke, zijn zuster, dochters van wijlen Jan Panis voors
cum tutore (met hun voogd) etc, Adriaen zoon van wijlen Jan Ghijsbrecht Hessels als man en momber van Marike zijn huisvrouw, dochter van wijlen Jan Panis voors) legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Ariaenke weduwe van Herman Jan Adriaens, haar tot vruchtgebruik terwijl het erfrecht daarvan zal blijven aan haar kinderen, door de voors Herman toen hij leefde uit haar verwekt, met afgaan en vertijen etc, een stukje land hun toebehorende gelegen in de parochie van Goirle ad locum dictum (ter plaatse genaamd) in die Kerckhoffs Ackeren, aldaar tussen:
erfenis van Wouter Jan Panis een zijde
erfenis van Cornelis Adriaen Gherit Mijs, heden ten dage van de voornoemde verkopers gekocht ander zijde
een gemeijne weg een einde
erfenis van Willem Jan Meeus ander einde
ut dicebant et promiserunt warandiam ut supra more solito (zoals ze zeiden en ze hebben beloofd te waren als boven zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast en stendig te houden
etc en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen .
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).
  [bron: RHCT T-ORA 302:50r]
10-06-1557     Akte van transport
Wouter zoon van wijlen Jan Panis legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Ariaenke weduwe van Herman Jan Adriaens, voor haar als vruchtgebruik en voor haar kinderen, door de voors Herman uit haar verwekt, ten erve te blijven,, met afgaan en vertijen etc, een stuk land hem toebehorende in alle grootte als dat gelegen is in de parochie van Goirle ad locum dictum (ter plaatse genaamd) in die Kerckhofs Ackeren, aldaar tussen:
erfenis van Ariaenke weduwe van Herman Jan Adriaens en kinderen een zijde
erfenis van Lijsbet dochter van Jacop vanden Kerckhoff ander zijde
erfenis van Willem Jan Meeus een einde
een gemeijne weg aldaar ander einde
ut dicebat et promisit warandiam more solito (zoals hij zeide en hij heeft beloofd te waren zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast en stendig te houden etc en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor haar af te doen .
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als voor).
  [bron: RHCT T-ORA 303:9v]

5 Kathelijn Hoff. Kathelijn trouwde met Everaert (Everard) van Ethen. Everard is een zoon van Claeus van Ethen en Katherijn Marcelis van Brandenborch. Everard is overleden vóór 1540 [bron: RHCT T-ORA 286:27r-27v].

6 Marij Hoff. Marij trouwde vóór 1540 [bron: RHCT T-ORA 286:27r-27v] met Jan van Dun. Jan is een zoon van Henric van Dun.

Akten:

26-01-1532     Akte van transport
Jan zoon van wijlen Hanrick van Dunne heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Jan Jan Mostaerts alle versterf en recht van versterven, dat hem verstorven is van wijlen Elijsabeth dochter van wijlen Jan van Dunne, zijn moeije, in alle havelijke en erfelijke goederen en ook die hem versterven zullen na de dood van Willem zoon van wijlen Peter Heijnen, waar ook gelegen.
  [bron: RHCT T-ORA 279:37v]
29-07-1538     Akte van transport
Jan zoon van wijlen Henrick van Dun bood zijn blinkende penningen te weten godtspenning, lijcoep, brieffgelt, en hooftypenning om te kopen in naarderschap van Gherit zoon van wijlen Henrick van Gorp een stuk land, genaamd de Putacker, gelegen te Goirle in de Vensche ackeren Belendingen:
gemeijn waterlaet een zijde
Jan Soffaerts ander zijde
Joncker Jan van Brecht een einde
gemeijn Venweg ander einde
Herman zoon van wijlen jan Ariaens, alias die Cooman als man van Arijaen dochter van wijlen Jan Claeus Hoffs had dit verkocht aan Gherit van Gorp.
  [bron: RHCT T-ORA 285:4v]
24-01-1539     Akte van cijnsen
Jan, zoon van wijlen Henrick van Dun, een jaarl. erf. cijns van 25 st. uit:
1. huis, hof, schuur en erf, groot 2 lopensaet, gelegen te Goirle aent Vorste Ven tussen:
Kathelijn wed. van Everaert van Ethen een zijde
Rontom aan die gemeijn straet
2. Een stuk land, genaamd dat Midackerken, gelegen te Goirle in de Vensche ackeren, groot 1 klein lopensaet. Belendingen: Cornelis Henrick Jannen een zijde
Adriaen en Jan zonen van wijlen Herman Aert Noeijens ander zijde
Heijliger Cruijssaerts een einde
Sebastiaen Rubbens ander einde
3. een stuk land, groot 5 vierdevaet, genaamd den Wilsacker, gelegen te goirle in die Vensche ackeren tussen: Ariaen en Jan Zonen van wijlen Herman en Aert Noeijens een zijde
erfg. van Jacop Peter Noeijens ander zijde
abt van Tongerlo een einde
Peter Rubbens ander einde
4. een stuk land, groot 1 lopensaet, genaam de Putacker, gelegen te Goirle in die Vensche ackeren tussen: Jan Soffaerts een zijde gemeijn waterlaet ander zijde
gemeijn gebuerwech genaamd de Venwech een einde
Joncker Jan van Brecht ander einde
5. een stuk land, groot 1 lopensaet, genaamd Hanneke Oems acker, gelegen te Goirle in de Vensche ackeren tussen:
Kathelijn wed. v. Everaert van Ethen een zijde
Peter Michiel Soffaerts ander zijde
Abt van Tongerlo een einde
Peter Michiel Soffaerts ander einde
Staat te los met 20 kar. gulden van 20 st.
  [bron: RHCT T-ORA 285:25r]

II Laurentius (Laureijs Jan Claeus) Hoeffs (van Goerl), zoon van Jan Claeus Hoefs (van Goerl) (zie I) en Elijszabeth Backs. Laureijs Jan Claeus is overleden vóór 1560.

Akten:

04-03-1532     Akte van transport
Wouter zoon van wijlen Korstiaen vanden Langhrijt als man van Heijlwich dochter van wijlen Jan Gerit van Gorp heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Joest zoon van wijlen Beerijs Eelkens, zijn medezwager, zijn deel in een erfpacht van 1 mud rogge, dat men jaarlijks heft op Wouter zoon van wijlen Jan Daniëls en zijn gronden.
Nog in een erfpacht van 1 mud rogge, dat men jaarljks heft op Laureijs Jan Claeus Hoeffs alias van Goerl en nog in een erfpacht van 14 lopen rogge, die men jaarlijks heft op zekere gronden gelegen onder Beeck bij de Spulse Straet, welke 14 lopen rogge Pauwels Willems verkocht had aan Joest zoon van wijlen Beerijs Eelkens en welke 2 mud rogge erfpacht voors de kinderen van wijlen Jan Gerit van Gorp verstorven waren van wijlen Lijsbeth dochter van wijlen Gerit van Gorp, hun moeije, en welke gedeelten voors in die erfpachten voors samen belopen 5 lopen rogge en een vijfde deel van 1 lopen rogge erfpacht.
  [bron: RHCT T-ORA 279:54v]
20-05-1545     Proces
Schout, schepenen, gezworenen en andere ingezetenen van Hilvarenbeek contra de naburen van Byest - genoemd worden o.a. Dierick van Triere en Janne van Ghindertale, Jan de Moldere, de ingezetenen van Biest onder Hilvarenbeek te weten Peter Arntssoen, Claes Tymmermans, Henrick van Rythoven, Claes Wouter Gruyterssoen, Jan Anthonissen van der Borch, Wouter vanden Broeck, Ervedirk Vossoen [dubieus], Adriaen Zebreches, Godevaert Brants, Lauwreys van Goerle, Willem Gruyters, Pauwels Aertcelensoen, Peter Steven Schnytkenssoen, Peter Fiers, Aernt Jan Aertssoen, Willem Claes Celenssoen, Henrick Scheynen, Laureys Adam Bacx, Jacop Goen Aertssoen van der AA, Engelken ..., Jenneken Willem Celen in een proces tegen de ingezetenen van Hilvarenbeek, Diessen en Westelberse die van Westerwyck uitgezonderd betreffende de gemeynte genoemd Byestergemeynte onder de parochie van Hilvarenbeek gelegen. - 20 mei 1545.
  [bron: ARABR Vonnisboeken Raad van Brabant:592:8v (transcriptie Henk Beijers)]
18-02-1552     Vermelding   [bron: RHCT HB:GAH R25:156 + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
20-12-1560     Erfdeling
Zijn gecomen Geraert en Claes gebroederen ende Elyzabeth hun zustere kinderen wijlen Lauereyssen Janssen van Goerl ... zal een mud rogge erfpachts Jan Henrick Janssen van Gorop noch vier stuivers erfcijns ...
  [bron: RHCT HB:GAH R26:XXI + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]

Laureijs Jan Claeus trouwde met Elijzabeth Gerit Dierck Goossens (Goessens).Kinderen van Laureijs Jan Claeus en Elijzabeth:

1 Nicolaus Laurentius (Claes Lauwreijns) van Goerl. Volgt III-a.

2 Gerardus (Geraert Lauwreijs) van Goerl. Volgt III-b.

3 Marije van Goerl. Marije trouwde met Claes Peters die Gruijter.

4 Elijsabeth van Goerl. Elijsabeth trouwde met Wouter Henrickx.

III-a Nicolaus Laurentius (Claes Lauwreijns) van Goerl, zoon van Laurentius (Laureijs Jan Claeus) Hoeffs (van Goerl) (zie II) en Elijzabeth Gerit Dierck Goossens (Goessens).

Akten:

18-02-1573     Vermelding   [bron: RHCT HB:GAH R29:XII + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
20-03-1573     Vermelding   [bron: RHCT HB:GAH R29:XXV + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
31-01-1577     Vermelding   [bron: RHCT HB:GAH R30:20v + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
27-01-1581     Vermelding   [bron: RHCT HB:GAH R31:14 + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
29-02-1588     Vermelding: kinderen Claes, Laureijs, Jan en Luijtken   [bron: RHCT HB:GAH R32:153 + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]

Getuige bij:

11-09-1606     doop Johannes van Goerle (geb. 1606) [zie IV-b,4]     [grootvader vaderszijde]    

Claes Lauwreijns trouwde [bron: BL 1970(XIX) :23] met Maria Claes Jan (Margriet) Celen (Geertruiden/vanden Broeck/int Broeck). Margriet is een dochter van Claes Jan Claes Celen (Geertruiden/vanden Broeck/int Broeck) en Heijlwich Henrick Scuermans.

Getuige bij:

12-02-1589     doop Nicolaus van Goerl (geb. 1589) [zie V-a]     [grootmoeder vaderszijde]    

Kinderen van Claes Lauwreijns en Margriet:

1 Johannes Nicolaus Laurentius (Jan) van Goerl. Volgt IV-a.

2 Laurentius Nicolaus (Laureijs) van Goerl. Volgt IV-b.

3 Luijtken van Goerl.

4 Nicolaus Nicolaus (Claes Claessen) van Goirl, geboren omstreeks 1558 in Hilvarenbeek. Volgt IV-c.

IV-a Johannes Nicolaus Laurentius (Jan) van Goerl, zoon van Nicolaus Laurentius (Claes Lauwreijns) van Goerl (zie III-a) en Maria Claes Jan (Margriet) Celen (Geertruiden/vanden Broeck/int Broeck).

Akten:

13-02-1595     Vermelding: Elisabeth Wouter Adriaens met haar man   [bron: RHCT HB:GAH R33:187 + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
03-06-1625     Vermelding: Elisabeth Wouter Adriaens   [bron: GASH SH:HASH R1536:390 + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]

Getuige bij:

26-01-1612     kerkelijk huwelijk Claes Claessen van Goirl (geb. ±1558) en Agnes Willem Handrickx (Henricx) [zie IV-c]     [broer bruidegom]   [bron: RHCT HB-RKT 454:1:123v]
27-08-1622     doop Cornelius Nicolauszn (geb. 1622) [zie V-a,1]     [grootvader vaderszijde]    
22-12-1630     doop Pauwels Gualteruszn (1630-1705) [zie VI-d]     [grootvader vaderszijde]    

Jan trouwde met Elisabetha (Elisabeth Wouter) Adriaens. Elisabeth Wouter is een dochter van Wouter Jan Adriaens van Ghilse en Margriet Antonis Moonen.Kinderen van Jan en Elisabeth Wouter:

1 Maria van Goirle. Maria begon een relatie met Nicolaus Gisbertuszn Joannes.

2 Nicolaus van Goerl, gedoopt op 12-02-1589 in Hilvarenbeek. Volgt V-a.

3 Nicola van Goirl. Zij is gedoopt op 20-03-1597 in Hilvarenbeek. Bij de doop van Nicola waren de volgende getuigen aanwezig: Elisabetha en Erf van Larhoven.

4 Heijlwida van Goorlen. Zij is gedoopt op 17-11-1602 in Hilvarenbeek. Bij de doop van Heijlwida waren de volgende getuigen aanwezig: Maria Joannes Joannes van den Broeck en Adrianus Gualterus Wijten.

5 Walterus (Wouter Jansen Claes) Goorle, gedoopt op 21-06-1605 in Hilvarenbeek. Volgt V-b.

6 Joannes van Goirl, gedoopt op 25-03-1612 in Hilvarenbeek. Volgt V-c.

V-a Nicolaus van Goerl, zoon van Johannes Nicolaus Laurentius (Jan) van Goerl (zie IV-a) en Elisabetha (Elisabeth Wouter) Adriaens. Hij is gedoopt op 12-02-1589 in Hilvarenbeek. Bij de doop van Nicolaus waren de volgende getuigen aanwezig: Adrianus Claes ... Broeck en Margriet Celen (Geertruiden/vanden Broeck/int Broeck) [zie III-a] [grootmoeder vaderszijde].Kind van Nicolaus uit onbekende relatie:1 Cornelius Nicolauszn. Hij is gedoopt op 27-08-1622 in Hilvarenbeek. Bij de doop van Cornelius was de volgende getuige aanwezig: Jan van Goerl [zie IV-a] [grootvader vaderszijde].

Notitie bij de geboorte van Cornelius: Getuigen Jan Claes van Gool en .... Laurentius van Gool

V-b Walterus (Wouter Jansen Claes) Goorle, zoon van Johannes Nicolaus Laurentius (Jan) van Goerl (zie IV-a) en Elisabetha (Elisabeth Wouter) Adriaens. Hij is gedoopt op 21-06-1605 in Hilvarenbeek [bron: RHCT HB-RKD 454:1:75]. Bij de doop van Wouter Jansen Claes waren de volgende getuigen aanwezig: Theodora [zie IV-b] [aangetrouwde tante vaderszijde] en Jan Mathijssen. Wouter Jansen Claes is overleden omstreeks 1667, ongeveer 62 jaar oud.

Akten:

11-02-1631     Vermelding   [bron: RHCT HB:GAH R47:194 + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
27-02-1659     Vermelding: Geertruijt Claes Cornelis Peters met haar man   [bron: RHCT HB:GAH R64:26 + Correspondentie: 10-11-2004 Leo Adriaenssen]
22-03-1664     Akte van transport
Verkoper: kinderen Wouter Jan van Goirle
Koper: Peter Laureijs Daemen
Onroerend goed: een stuk akkerland
Plaats: Hilvarenbeek, Voort
Roerende goederen: een gelofte van 126 gulden van de koper aan de verkoper
Bijzonderheden: Claes en Jan gebroers en Jan de zoon van Michiel Pasmans als man van Lijsken, allen kinderen van Wouter Jan Goirle, mr Johan Rijsbosch notaris procuratie hebbende Pauwels zoon van Wouter Jan Goirle en Perrijntje Jendrik Janse de Jonge, gelofte gelost 27 augustus 1664
  [bron: RHCT HB-SB 700:65:158]
22-03-1664     Akte van afstand
Verkoper: Wouter Jan Goirle
Roerende goederen: overdracht van een togt
Bijzonderheden: Wouter Jan Goirle zijn huisvrouw Pauwelijntje Hendrik Jacob de Jonge is overleden en heeft hem nagelaten een togt van Cornelis Pauwels en zijn zoon en, Jan Vijver Michiel Pasmans als man van Lijsken Wouter Jan Goirle
  [bron: RHCT HB-SB 700:65:158]
1667     Akte van verkoping
Plaats: Hilvarenbeek
Wat: huisraad
Naam: Goirle van Jan, Claes gebroers, Jan Michiel Pasmans als man van Lijsken van Goirle erfgenamen van wijlen Wouter Jan van Goirle en wijlen Pauwelijntje Hendrick Janse de Jong, verkopers
opmerking: hafelijke en meubilaire goederen
  [bron: RHCT HB-SB 700:113:149v]

Getuige bij:

06-04-1662     kerkelijk huwelijk Jan Wouter Jan van Goirle (geb. ±1631) en Lucia Servaes Adriaens [zie VI-b]     [vader bruidegom]   [bron: RHCT HB-RKT 454:3:15v]
06-07-1662     kerkelijk huwelijk Joannes Viverius Michael (Jan Vijver Michiel) Pasmans en Lijsken van Goirle [zie V-b,3]     [vader bruid]   [bron: RHCT HB-RKT 454:3:16]

Wouter Jansen Claes:

(1) trouwde [bron: BL 1970 (XIX):3] met Gertrudis Nicolaus Cornelissen (Geertruit Claes Cornelis Peters) Diercx. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 18-06-1658 in Hilvarenbeek [bron: RHCT HB-RKT 454:3:12v]. Bij het kerkelijk huwelijk van Wouter Jansen Claes en Geertruit Claes Cornelis Peters waren de volgende getuigen aanwezig: Adrianus Hubertus Bax (uit Poppel) en Nicolaus Andreas Nauwen. Geertruit Claes Cornelis Peters is een dochter van Nicolaus Cornelis Petrus (Claes Neel Peer, Claes Cornelis Peter Dircx) Diercx en Luijtken Jan Moonen.

Getuige bij:

14-07-1663     doop Paula van Goirle (1663-1716) [zie VI-b,1]     [stiefmoeder van vader]   [bron: RHCT HB-RKD 454:3:48]

(2) trouwde met Pauwelijntje Hendrick Janse de Jong. Pauwelijntje is een dochter van Henricus Joannes (de Jong?) en Petronella. Pauwelijntje is overleden omstreeks 1664.

Kinderen van Wouter Jansen Claes uit onbekende relatie:

1 Nicolaes Walterus (Claes Wouter Jan) van Goirle. Volgt VI-a.

2 Jan Wouter Jan van Goirle, geboren omstreeks 1631. Volgt VI-b.

3 Elisabeth Wouter Jansen (Lijsken) van Goirle.

Getuige bij:

27-03-1667     doop Cornelia van Goorlen (1667-±1719) [zie VI-d,1]     [tante vaderszijde]   [bron: SAB BR-DTBIV-9:6:141]

Lijsken trouwde op 04-07-1662 in Hilvarenbeek [bron: RHCT HB-SCHT 454:14:18v] met Joannes Viverius Michael (Jan Vijver Michiel) Pasmans, nadat zij op 17-06-1662 in Hilvarenbeek in ondertrouw zijn gegaan [bron: RHCT HB-SCHT 454:14:18v]. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 06-07-1662 in Hilvarenbeek [bron: RHCT HB-RKT 454:3:16]. Bij het kerkelijk huwelijk van Lijsken en Jan Vijver Michiel waren de volgende getuigen aanwezig: Willem Hendrik Lodewijcx, Petrus Nicolaus Nauwen, Gerrit Pasmans [broer bruidegom], Joannes Arnoldus van Raeck, Aert Jaspers Thielemans en Wouter Jansen Claes Goorle (1605-±1667) [zie V-b] [vader bruid]. Jan Vijver Michiel is een zoon van Pasmans.

4 Paulus Walteruszn. Hij is gedoopt op 17-09-1628 in Hilvarenbeek. Paulus is overleden vóór 1667, ten hoogste 39 jaar oud.

Jermaine van der Meer - 24 jun 2017 - 01:07

Vervolgens denk ik bij de Jenneken Gerrit Rijsbosch dat zij nog een broer Hendrick had overigens bleek dit niet zo'n zachtaardige meneer te zijn (zie ook de link: http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=460404 en dan kijken op blz. 33 en 34) hieronder de strekking van het artikel:

 

in 1702. Dan verklaart Hendrick Barthelomeus Timmermans op eerste Paasdag „omtrent ten 11 uijren voornoen comende uijtte schuerkercke van Gijsbert van den Nieuwenhuijsen alhier in de Koestraet met ende beneffens Hendrick Gerrit Schepens gaende naer huijs ende comende over de beecq en den dries van Gijsbert van den Nieuwenhuijsen voornoemd" door Schepens staande te zijn gehouden. Schepens zegt hem„ gij schelm, was dat sulcx grooten misdaet dat mijn jongen ende schapen in u kooren geweest sijn". Hij slaat daarop Timmermans zo hard op zijn neus dat het bloed eruit spoot en trok meteen zijn mes waarmee hij Timmermans „over de rug sneed".

 

Ook was er nog een zus die met een Wuestenborch alias Moonen was getrouwd:

 

8248 Huybert Adriaan Wuestenborchs, Moonen, geboren omstreeks 1530 in Hilvarenbeek. Huybert Adriaan is overleden vóór 1597, ongeveer 67 jaar oud.  
Notitie bij overlijden van Huybert Adriaan: Overleden tussen 1589 en 1597.  
Notitie bij Huybert Adriaan: Huybert Adriaen Wuestenborchs alias Moonen 264 aent groot loo onder Hilvarenbeek, geb. ca 1530, overl. 1589/97, tr. Cathalyn Geraert Rysbosch 265, dr. van Gerit Barthelmeeus Rysbosch en van Elysabeth Jan Dierck Thielmans. Kinderen:  
1. Corstiaen Huybrcht Wuestenborchs alias Moonen.  
2. Cornelis Huybrecht Wuestenborchs alias Moonen.  
3. Lysken Huybrecht Wuestenborchs 266, overl. Hilvarenbeek 12-9-1633, tr. Adaem Adriaens van Spreuwel alias Leenen 267 aent loo, zn. van Adriaen Claess van Spreuwel alias  
Leenen en van Agnes N., hertr. Elysabeth Bartholomeus Peter Erffven.  
4. Geraertken Huybrecht Wuestenborchs 268, overl. Hilvarenbeek 12-8-1634, tr. aldaar 25-11-1605 Claes Sibben 269, overl. Hilvarenbeek 1644, zn. van Zebrecht Vranck Adriaen Willems en van Marye Peter Herman Geraert Noyens.  
5. Catharina Huybrecht Wuestenborchs 270, tr. Jan Jan Schellekens 271, schepen van Hilvarenbeek, zn. van Jan Merten Scellekens en van Anneken Peter Wouter Nouwen.  
264. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 1, ongef., 12.1.1569. R. 25, f. 271, 23.6.1553. R. 26, f. XLIIv, 15.5.1560; f. LXMv. 18.12.1561; f. LXXXII, 7.9.1562. R. 27, f. 42v, 7.3.1567. R. 29, f. XXXV, 1573; f. CXXX, 27.1.1576. R. 30, f. 85v, 3.3.1578. R. 32, f. 205v, 30.8.1589. R. 34, f. 59, 5.3.1597. R. 35, f. 69, 3.2.1601. R. 39, f. 41v/42. A.R.A. Brussel, Rekenkamer 45079, f. LXX.  
265. A.R.A. Brussel, Rekenkamer 45079, f. XXv; f. XX1III. R.A. ´s-Hertogenbosch, ´s-Hertogenbosch R. 1419, f. 420, 12.6.1587. HÜvarenbeek R. 26, f. XLVHIv, 20.3.1562. R. 28, f. LVII, i.m. juli 1570. R. 30, f. 30, 8.2.1577. R. 31, f. 165v, 10.2.1584. R. 34, f. 59, 5.3.1597.  
266. A.R.A. Brussel, Rekenkamer 45079, f. XXIV. Rekenkamer 45080, f. 11v. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 34, f. 59, 5.3.1597. R. 38, f. 11v, 19.3.1606 en i.m. 1.12.1611. R. 40, f. 74v, 3.2.1612.  
267. R.A. ´s-Hertogenbosch. Hilvarenbeek R. 38, f. 3, 11.3.1606; f. 60, 8.2.1607; f. 76, 9.3.1607. R. 37, f. 97v, 16.8.1605; f. 133v, 3.2.1606. R. 49, f. 86, 26.2.1635. R. 50, f. 124, 26.2.1644. R. 5t, f. 40, 29.3.1640. R. 52, f. 9, 11.3.1649; f. 20v, 14.5.1649. R. 56, f. 23, 11.2.1606; f. 55v, 3.2.1610. R. 110, ongef., 24.3.1651.  
268. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 38, f. 11v, 19.3.1606; f. 20, 17.5-1606. R. 43, f. 121, 8.5. 1620. R. 46, f. 140v, 29.1.1629. R. 49, f. 84, 9.2.1635.  
269. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 37, f. 142, 23.2.1606. R. 38, f. 35v, 16.8.1606; f. 61v, 11.3.1607. R. 39, f. 122, 11.2.1611. R. 47, f. 133, 5.10.1630. R. 48, f. 94. 18.5.1632; f. 143, 14.10.1632. R. 51, f. 33v, 26.9.1640. R. 110, ongef., juli 1652. NANB 4309, 2.5.1620. NANB 4617, f. 98v, 1.8.1592. A.R.A. Brussel, Rekenkamer 45080, f. 2.  
270. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 34, f. 59, 5.3.1597. R. 62, f. 36, 6.3.1649.  
271. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 37, f. 57, 14.4.1605. R. 53, ongef., 23.4.1653: deling tussen de kinderen Peter Jan Schellekens, Anneken (geh. m. Claes Cornelis ,vande Sande) en N. (geh. m. Hendrick Mutsaerts); de zoon Huybert Jan Schellekens wordt in de delingsakte niet genoemd.  
Adres:  
  Hilvarenbeek (´aent groot Loo´)    
Naam:  
  ook genaamd Moonen    
 
Hij trouwde met:    
8249 Cathelijn Geraert Rysbosch, geboren omstreeks 1552. Cathelijn Geraert is overleden.  
 
Kinderen van Huybert Adriaan en Cathelijn Geraert:  
 
I. Cornelis Huybrecht Neel Huy (Zie 4124)  
II. Corstiaen Huybrecht, geboren omstreeks 1559. Corstiaen Huybrecht is overleden vóór 1590, ongeveer 31 jaar oud.  
Notitie bij overlijden van Corstiaen Huybrecht: Overleden tussen 1583 en 1589.  
Notitie bij Corstiaen Huybrecht: Corstiaen Huybrecht Wuestenborchs alias Moonen 272 te Hilvarenbeek aende byest, overl. 1583/89, tr. Jaecxken Cornelis Melis 273, dr. van Cornelis Melis Willem Goissens en van Margriet Willem Claessen de Gruyter. Jaecxken hertr. 1589 Aert Aert Fiers diemen heyt Boschmans. Dochter:  
1. Margriet Corstiaen Huybert Wuestenborchs 274, tr.. Henrick Jans van Trier 275 aan de Voort onder Hilvarenbeek, zn. van Jan Dircx van Trier en van Adriana Peter Geraert Herman Noyens.  
272. A.R.A. Brussel, Rekenkamer 45080, f. 7v {Corstiaen had twee kinderen). R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 31, f. 142v, 7.5.1583.  
273. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 30, f. 171v, 18.3.1580. R. 32, f. 205v, 30.8.1589.  
274. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 51, f. 267, 22.12.1645.  
275. R.A. ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R. 32, f. 163v, 23.7.1588. R. 37, f. 78v, 28.3.1605. R. 38, f. 51, 18.1.1607. R. 41, f. 95, 25.2.1617. R. 47, f. 30, 13.3.1630. R. 50, f. 267, 22.12.1645. R. 55, f. 87, 18.6.1657. ´s-Hertogenbosch R. 1449, f. 112, 21.5.1607.  
Adres:

Bron: http://members.home.nl/ml.schellekens/kwartierstaat%20Max%20Schellekens%209-9-2006.htm

 

Ook vinden we in het eerste nog in een ander artikeltje (zie nogmaals http://www.heemkunde-archief.nl/_docs/Brabants%20Heem%20(1948-1998)/1984_36.pdf) regelmatig de vermelding van ene juffrouw Jacoba Rijsbosch, wat ook weer een teken aan de wand is ( maar waarom het een teken aan de wand is daar kom ik later op terug)

Jermaine van der Meer - 24 jun 2017 - 02:04

Was de Petronella Peter Willem Bruers heel misschien een buitenechtelijke dochter van pastoor Peter Bruers, die ook weer in op dezelfde bladzijde als Hendrick Gerrit Schepens (Rijsbosch) word vermeld? Zie nogmaals de link: http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=460404. Een heel sterk teken aan de wand is dat op exact dezelfde bladzijde ook weer word gesproken over een pastoor Rijsbosch!

M : Hendrick Hendrick Verbanit, Geboren/Born Ongev/About 1629, Gest./Died Voor/Before 16 JAN 1676 =>Codes==LWNr==
Zoon van / Son of : Henricus Henricuszn {Verbanith} Verbavelt & Cathelijn Pauwels Petrus Damen

Huwt/Marr 28 NOV 1651 in Hilvarenbeek {NB,NL}

F : Petronella Peter (Pierijntje) Bruers, Geboren/Born Ongev/About 1634 =>Codes==LWNr==
Dochter van / Daughter of : Peter Willem Bruers & Maria Hendrick Peters

 

vc

Jermaine van der Meer - 24 jun 2017 - 02:09

Ik zal ook nog ff berichten over de familie Van den Langerijt het nieuws is trouwens kort maar wel interessant, we komen namelijk een Peter Jacobus Verrijt tegen bij een Oirschots testament van 15-05-1690. Stel dat we kunnen aantonen dat het in dit geval kunnen aantonen met de namen Van den Langenrijt en Verrijt dezelfde familie word bedoeld dan kan men in nogmaals de volgende link: http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=460404 vanaf ook weer bladzijde 35 weer een heleboel tekenen aan de wand zien over de banden tussen o.a de families Verrijt, Rijsbosch en Van den Nieuwenhuyzen (maar voor de eerste 2 families in onze casus nog geen sluitend bewijs)

 

Notariële akte - Testament, 15-5-1690

Nummer 82
Code NTI-15219-159
Collectie Index op het notarieel archief van Oirschot, notaris Heribert van Audenhoven
Id 3357366
Soort akte Testament
Inventarisnummer 159
Persoon in RA Weerdt de, Gijsbert Janssen Henricx, Jenneken Pauwels Weerdt de, Jan Weerdt de, Maijken Grevenbroeck, Petrus Jacobus Verrijt, Jan Dircx
Aktedatum 15-5-1690
Akteplaats Oirschot
Trefwoorden Schepenen

Bron: http://www.geschiedenisoirschot.nl/zoek-resultaat/oai_mi/notakt_%7BA1F61BBE-FB4C-4C39-8916-0C633EAC35BE%7D

Jermaine van der Meer - 24 jun 2017 - 02:29

Bij de families Pasmans en Van Goerle heb ik nog de volgende hele interessante akte gevonden:

waarbij Jan Vijver Pasmans samen met waarschijnlijk Jan Wouters Van Goirle (patroniemen zijn hier denk ik omgedraaid) optreed.

 

178.314 Resoluties Raad van State (178.314)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

48 Missive van rentmeester Lyklama à Nijeholt die de maandstaat van zijn kantoor over de eerste 6 maanden van dit jaar instuurt; gevolgd door een missive van hem inhoudende dat hij vanwege gebrek aan betaling van 3-15-0 en 8 vaten rogge te betalen door Cornelis Marcelis, Peter Amelis gehuwd met Heijltje Adriaans Marcelis; idem een rente van 2-0-0 door Peter Claes Naijkens en nu Hendrik Naijkens met de weduwe Jan Naijkens; idem nog 6 vaten rogge te vergelden door Laurens Hendrix de Cort en nog enige renten eertijds te vergelden door Claes Wouters van Goirle, Paulus van Goirle nu Jan Vijver Pasmans en Jan Wouters van Goirle; idem een rente van 1-0-0, 0-7-8 en 0-10-0; idem 3-0-0 en 0-10-0 te vergelden door Hendrik Bartholomeus Timmermans voogd van Jenneke dr.v.Jan Cornelis Adriaans als ook Maaijke weduwe van Jan Cornelis Adriaans nu door de weduwe en kinderen van Hendrik Bartholomeus Timmermans allen woonachtig te Hilvarenbeek en ’s-Hertogenbosch en nadien worden goederen van hen publiek verkocht

Datering:

 

woensdag 19 juli 1730

Pagina:

 

95v

Plaats:

 

Hilvarenbeek

Toegangsnummer:

 

178

Inventarisnummer:

 

314 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  ]

Bron:

 

Raad van State

Geografische namen:

 

Bron: BHIC

 

Ik zet het hier toch maar in 1 bericht daar het denk ik wel kan, over de familie Verbanit heb ik wel een stamreeks gevonden maar verder niks over doopgetuigen en waar hun bezittingen lagen enzo dus hier dient nog enkele studie naar verricht te worden

Jermaine van der Meer - 24 jun 2017 - 02:38

Ik zie agge mij n email wilt sturen Saskia, kan ik mn emailadres anders via dn facebookchat naar je toesturen (heb geen whatsapp want heb namelijk nog n hele oude nokia) kunde inmiddels al weer op je facebookchat kijken? Want dan stuur ik mn emailadres wel naar je via dn facebookchat?

 

Trouwens als je nog ff kijkt op de volgende link: http://www.heemkunde-archief.nl/_docs/Brabants%20Heem%20(1948-1998)/1984_36.pdf en dan op bladzijde 60 naar het kaartje met beschrijving kijkt, dan komen we bij de chloe die ik met je wou delen en met je deel los van de families individueel, uit dit kaartje blijkt dus dat de families Verrijt, Bruers, Van den Nieuwenhuyzen dus feitelijk familie waren Schepens (Rijsbosch) en als we de uitgebreide kwartierstaat van de familie Van Goerle er nog ff bijpakken en dan bij Lauwreijs Van Goerle dan komen we ook nog de volgende bijzonder akte tegen!

04-03-1532

   

Akte van transport
Wouter zoon van wijlen Korstiaen vanden Langhrijt als man van Heijlwich dochter van wijlen Jan Gerit van Gorp heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Joest zoon van wijlen Beerijs Eelkens, zijn medezwager, zijn deel in een erfpacht van 1 mud rogge, dat men jaarlijks heft op Wouter zoon van wijlen Jan Daniëls en zijn gronden.
Nog in een erfpacht van 1 mud rogge, dat men jaarljks heft op Laureijs Jan Claeus Hoeffs alias van Goerl en nog in een erfpacht van 14 lopen rogge, die men jaarlijks heft op zekere gronden gelegen onder Beeck bij de Spulse Straet, welke 14 lopen rogge Pauwels Willems verkocht had aan Joest zoon van wijlen Beerijs Eelkens en welke 2 mud rogge erfpacht voors de kinderen van wijlen Jan Gerit van Gorp verstorven waren van wijlen Lijsbeth dochter van wijlen Gerit van Gorp, hun moeije, en welke gedeelten voors in die erfpachten voors samen belopen 5 lopen rogge en een vijfde deel van 1 lopen rogge erfpacht.

 

   

Proces

Bron: http://www.familievangool.nl/#p143

 

Ik doel hierbij dan ook op de Spulsestraat (tegenwoordig Papenstraat te Hilvarenbeek) waarbij we dus kunnen concluderen dat de families Verrijt, Bruers, Van den Nieuwenhuyzen, Schepens (Rijsbosch) en dus ook de familie Van Goerle respectievelijk aan het Vrijthof, , Koestraat en Spulsestraat (Papenstraat) feitelijk allemaal als buren en/of achterburen bij mekaar woonden!

Jermaine van der Meer - 24 jun 2017 - 02:54

Ik heb nog aardig wat interessante dingen gevonden mbt Pasmans.. waaronder dit.

En waar toch ook heel erg duidelijk is..dat Joannes en Viverius echt 2 verschillende personen zijn

dd 28-6-1674

Geeraert Michael Pasmans, Jan Michiel Pasmans, Hendrick Michiel Pasmans, Magdalena Vyner Michielsen (x Wouter Dierck Donckers), Gysken Vyner Michielsen (haar momboir is Jacob Peeter Rieberghs) en Maeyken Vyner Michielsen zijn alleen erfgenamen van Vyner Michiel Pasman, verkoop Marten Cornelis van Scherpenberch

Saskia Hendriks - 24 jun 2017 - 17:23

Ik zal er nog eens naar kijken... ik weet inmiddels ook met wie Petrus Michielsz Pasmans was gehuwd, dus de broer van Joannes Michielsz Pasmans en Viverius Michielsz Pasmans.

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 24 jun 2017 - 17:26

Wuestenborch alias Moonen

Deze wist ik..en met daar opvolgende info:

Petrus RK ged 1-5-1587 te Hilvarenbeek, zoon van Michael Jois Pasmans huwt voor 1625 met Jacomijntje Petrusdr.

Jacomijntje overlijdt voor 1649. Jacomijntje is dochter Peter Claes Zweens

Peter Michielsz Pasmans is voogd van zijn zoon Paulus en de toeziende voogd Nicolaas Wuestenborch is de oom van Paulus.

De akte is op 23-10-1648 voor de Schepen Weelde gepasseerd.

 

Nicolaas Wuestenborch is waarschijnlijk zoon van Hu(i)brecht  Petrusz Wuestenborch en Heijlwig Claes Zweens.

Heijlwig komt iig als doopgetuige voor bij een van de dopen bij Petrus (als ik me niet vergis).

Saskia Hendriks - 24 jun 2017 - 18:13

En denk dat je de volgende info ook wat zult vinden..(weet niet of ik dit had gemeld bij je)

GENERATIE 1

1. Joannes Pasmans (de Cuijper) x N.N.

Uit dit huwelijk:

1.1 Michael

Is geboren voor 1570

Leeftijd van Michiel Jansz Pasmans:

- In 1601 is Michael Jansz voogd over Wouter de zoon van Viverius Joannes Pasmans de Cuijper en Engeltje Laurensdr Hoofkens. Als voogd moet Michael Jansz meerderjarig zijn geweest in 1601.

- Op 17-2-1609 te Hilvarenbeek huwt Joannes Michaels Pasmans, zoon van Michael Joannesz Pasmans met Joanna Stephanus in de RK kerk, getuige bij dit huwelijk is Adriaen Michiels Pasmans getuige.

- Joannes is omstreeks 1584 geboren. Adrianus Michielsz Pasman (is zoon van Joannes en zoon van Michael Joannes Pasmans) moet tijdens het huwelijk van Joannes meerderjarig zijn, aangezien hij getuige is.

 

1.2 Viverius

Huwt voor 1602 met Engeltje Laurensdr Hoofkens

Uit dit huwelijk:

Wouter, geboren voor 1602

- In1601 is Michael is de broer van Viverius voogd en Jan Laurensz Hoofkens de broer van Engeltje toeziend voogd over Wouter de zoon van Viverius Joannes Pasmans de Cuijper en Engeltje, dochter van Laurens Hoofkens.

( Bron archief Tilburg – Schepenbank Tilburg en Goirle – Voogdij- en Boedelrekeningen 1599 t/m 1611 8560 Michiel Janss. en Jan Laureijs Hooffkens, voogd en toeziend voogd van Wouter, zoon van Vijver Jan Pasmans de Cuijper en Engelken, dochter wijlen Laureijs Hooffkens. 1601)

Saskia Hendriks - 24 jun 2017 - 18:17

Wat ik ga doen is ieder kind van Michiel Jansz Pasmans onder loep nemen incl de doopgetuige bij de dopen en huwelijk .. dan is het makkelijker om te zien hoe en wat qua familie. Ook is er een Adriaan Michielsz Pasmans (broer van Viverius en Joannes Michielszonen Pasmans, die een dochter Maria heeft, zij overlijdt in 1628 te Hilvarenbeek.

 

Ik ben al een heel eind iig.

 

Ook wil ik zeggen dat er Viverius (Michielsz?) Pasmans doopgetuige is bij de doop van

Michael RK ged 19-3-1645 te Weelde (Belgie), get Vinerius Pasmans en Joanna Nicolai de Bie uxor (of te wel Joanna vrouw van Nicolai de Bie)

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 24 jun 2017 - 18:36


Dit is nog even een circa en van een aantal heb ik de dopen, zoals van Petrus, Dimpna en Maria.

Maar dit is meer voor mezelf als overzicht....

2. Michiel Jansz Pasmans (de Cuijper) x N.N.

Uit dit huwelijk:

Adrianus, geb ca 1582

Joannes geb ca 1584

Petrus, geb ca 1587

Viverius, geb ca voor 1599

Dimpna, geb .ca 1593

Maria, geb. ca 1598 

 

Tevens is er een Reinier Michielsz Pasmans, wonende te Hilvarenbeek in een akte te Breda, dd 30-4-1666 (27-2-1666) 

Item ende obligatie tot laste van Rijner Michiel Pasmans woonende tot Hilvarenbeeck tot Esbeek ter somme van een hondert vijftich ?? interest als inde selfe obligatie bij den voors. Pasmans opten 27 februari 1660.

Saskia Hendriks - 24 jun 2017 - 18:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu