stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Centraal Bureau voor genealogie: belangrijke wijzigingen per 1 juli 2015Profiel afbeelding

 

Beste genealogen,

Al hoewel ik al een jaar of 8 met veel plezier genealogie als hobby bedrijf, ben ik pas op vrijdag 23 mei voor het eerst naar het CBG gegaan en heb gelijk maar even het NA bezocht.

De website van het CBG heb ik vele malen bezocht en circa 100 A4-tjes met familieadvertenties gekocht in een jaar of 5.

De kosten van de advertenties wegen niet op tegen een reisje Den Haag, maar nu kan je die advertenties vaak via Delpher gratis en soms van een betere kwaliteit gratis downloaden.

Ik ook wel eens wat PK’s aangevraagd en het blijft me verbazen, dat dat weken moet duren.

Waarom dan nu pas naar het CBG? Vijf redenen:

1.Het ophalen van een afbeelding uit het Algemeen politieblad geeft al 5 jaar een foutmelding.

2. De advertenties vanaf 2010 zijn al jaren niet aanwezig vanwege “LET OP: Momenteel zijn de advertenties vanaf 2000 niet allemaal in te zien op onze studiezaal wegens de voorbereiding van scanwerkzaamheden.“.

3. Het inzien van enkele dossiers op familienaam.

4. Het inzien van de biografische index.

5. Het sluiten van de studiezaal per 1 juli 2015.

Het ritje naar het CBG (3 uur in de auto) heeft uiteindelijk toch wel wat positiefs opgebracht (meer dan ik had gedacht) en je word netjes geholpen.

Toegang tot de studiezaal € 5,00. 23 kopietjes gemaakt (€ 6,90). 30 bladzijden met mijn telefoon gefotografeerd en parkeren in de buurt € 12,00.

Deze maand zal ik nog een paar keer richting Den Haag rijden.

Of ik later ooit nog iets van te voren zal reserveren en het een paar dagen later ga bekijken, waag ik te betwijfelen. Het NA kent een beter systeem.

Het bezoek aan de studiezaal van het NA heeft ook wel wat opgeleverd, maar wat vooral opvalt, is de strenge bewaking van de geüniformeerde bewakers.

Tas controleren bij het binnengaan en bij het verlaten van de studiezaal.

Toegang studiezaal via een pasje (3 jaar geldig), wat je gratis kan laten maken.

Bij het NA kun je stukken thuis reserveren en een paar dagen later in de studiezaal bekijken, maar je kunt ook ter plekke stukken reserveren en na een half uur in de studiezaal bekijken.

Als het CBG ook zo zou werken, worden er een helemaal mensen heel gelukkig, denk ik zo.

Met vriendelijke groeten,

Ton Mondt

 


 

Ton Mondt - 7 jun 2015 - 22:59

Waarom nog Vriend (lid) blijven van het CBG - Den Haag of het nut hiervan?

 

De familieadvertenties zullen niet meer in de studiezaal raadpleegbaar zijn als voorheen en alleen maar digitaal via internet te bekijken.

Bij een veel voorkomende familienaam vlieg je door je eenheden heen.

 

De informatiebalie van het CBG verdwijnt met als gevolg geen directe expertise bij calamiteiten in de bronnenzaal.

Waarom geen deskundige, als voorheen, in de bronnenzaal houden, die ook met raad en daad de bezoekers kan informeren en helpen. Blijkbaar is het de bedoeling om het personeel weg te zuiveren!

 

Geen directe aanvraag meer van dossiers bij bezoek aan het CBG., maar twee dagen van te voren via internet aan te vragen. Er is in de brief aan de Vrienden en de nieuwsbrief nergens aangegeven, waarom deze belachelijke beslissing is genomen.

Deze aankomende maatregel dient te worden terug gedraaid en bij bezoek direct aanvraagbaar.

 

In de Nieuwsbrief en de brief aan de Vrienden wordt hier niet duidelijk op ingegaan en er zijn vele Vrienden die het CBG periodiek bezoeken, maar thuis geen internet hebben.

 

Persoonskaarten en persoonslijsten kunnen niet meer met spoed in de bronnenzaal worden aangevraagd of worden afgehaald.

 

Het is niet meer mogelijk om in de bronnenzaal een kopie van een fiche te maken via een readerprint.

Het kopieerapparaat verdwijnt uit de zaal.

 

De enquette die verleden jaar is gehouden is misleidend geweest en was niet behoorlijk gespecificeerd, blijkbaar de bedoeling om de Vrienden onwetend te houden en ze bij invulling hiervan naar een bepaalde richting te sturen.

 

Willen wij dit accepteren?

 

Blijf aub. reageren!!!!!!!!!!!!!! Via dit forum of rechtstreeks naar de directie van het CBG, het is in Uw eigen belang als Vriend of als passant van de studiezaal van het CBG. Als er meer verschillende mensen zullen reageren zal de directie hopelijk hun dwaling in zien, het CBG is een dienstbare instelling en er dient naar ons geluisterd te worden en behoort geen speeltje zijn van het management.

 

Groet

Everardus Rollema, reeds jarenlang Vriend van het CBG

Everardus Rollema - 12 jun 2015 - 12:35

Misschien komt het CBG op andere gedachten als een groot aantal vrienden zijn abonnement opzegt.
Zoals zoveel instellingen tegenwoordig meent ook het CBG te weten wat de onderzoeker graag wil.
Dit wordt doorgaans gebaseerd op vage enquettes en uiteraard speelt ook de mogelijkheid van fors bezuinigen een grote rol.

Jammer dat ook dit fraaie instituut wordt omgevormd tot een uitgekleed geheel dat zo min mogelijk kost en liefst zelfs geld oplevert. Ben overigens benieuwd of het salaris van de directeur ook onderwerp van discussie is.

Andr? Sijnesael - 12 jun 2015 - 13:06

Ik wil wel blijven reageren, maar als de mensen gewoon lid blijven (alleen massaal opzeggen van abonnement  zet zoden aan de dijk) zullen er geen ogen open gaan bij het CBG. Geen abonnement nemen bij WWW zou ook kunnen helpen, maar dat zal ook wel niet gebeuren, daar staan ze volgens mij al, bij wijze van spreken, voor in de rij.

ien lejeune - 12 jun 2015 - 15:33

Beste Ien,

Dank voor je reactie.

Hopelijk heb je ook gereageerd naar de Directie toe?

Ik zou graag willen zien dat ook anderen gaan reageren, zowel op dit forum, als bij de Directie van het CBG.

Ik heb zelf het gevoel, dat het de Directie geen barst uit maakt of men nu wel of niet opzegt.

 

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 12 jun 2015 - 15:43

Wellicht wordt het allemaal zo erg niet. Waarom niet eerst even afwachten totdat alles uitgekristaliseerd is? Pas dan kan men inhoudelijk commentaar leveren.

Wel lijkt het erop alsof het CBG zijn klanten uit het oog verliest, ten minste degene die hier klagen.

Shariff - 12 jun 2015 - 16:10

Wil ik wel doen Everardus, reageren naar de direktie. Doe ik gelijk ook mededelen waarom ik toendertijd bij toetreding van WWW bij het CBG mijn lidmaatschap al heb opgezegd.

Hopelijk doen hier meer mensen aan mee, maar ik heb mijn twijfels zo hierover.

ien lejeune - 12 jun 2015 - 16:35

Beste Kevin,

 

Dan is het te laat en is de bronnenzaal onbemand en zijn de advertenties en dossiers niet meer direct raadpleegbaar. Je zal maar van ver en onverwacht binnen komen.

Waarom de archiefstukken van het NA wel direct raadpleegbaar en van het CBG niet?

De expertise van een informant gaat verdwijnen.

Er zijn nog altijd mensen die geen computer hebben en daar vrees voor hebben, maar wel Vriend en een regelmatige bezoeker van het CBG zijn.

Ik kom er reeds 40 jaar en weet wat er gaande is en wie er zou al binnen komt.

Kijk om je heen, het is tegenwoordig kommer en kwel met maatregelen die er doorgedrukt zijn en later weer terug gedraaid worden..

Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Je merkt terecht op, dat het lijkt of het CBG zijn klanten uit het oog verliest, echter niet alleen zijn klanten maar ook de betalende leden of te wel Vrienden en zal verder drastisch terug lopen met de nieuwe plannen.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 12 jun 2015 - 16:41

Heel goed Ien,

Elke klacht/aanbeveling is er een.

Ook vandaag ben ik nog aanwezig geweest bij het CBG en een reeks familieadvertenties na 1970 doorgenomen en dossiers opgevraagd, daar ik gisteren thuis bemerkte, dat ik nog wat aanvullende gegevens nodig had.

Met de nieuwe maatregelen in het verschiet, was dit niet mogelijk geweest en had ik twee weken moeten wachten, daar ik dan niet eerder in de gelegenheid ben om de studiezaal te bezoeken.

Vandaag heb ik wederom een brief aan de Directie toegestuurd en om een heldere uitleg gevraagd en suggesties aangegeven.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 12 jun 2015 - 16:51

Ik denk dat het CBG zichzelf heeft overleefd door de opkomst van internet en daarmee de ontsluiting van een enorme hoeveelheid brongegevens via sites als Familysearch en Delpher, terwijl regionale- en stadsarchieven steeds meer bronnen publiceren en dat vaak gratis doen. Krampachtig zit men in Den Haag op de 'eigen' [?] gegevens zoals de 19e-eeuwse politieberichten en -signalementen. Kortom, het CBG is een schoolvoorbeeld van de remmende voorsprong: haar dienstverlening die vóór pakweg 2000 voor veel genealogen een uitkomst was, is nu grotendeels achterhaald - en die kloof zal in de toekomst alleen nog maar groter worden. Mijn advies: CBG zet een punt achter jullie noodlijdend bestaan.

Kees Walle - 15 jun 2015 - 13:12

Dat is ten dele waar. Vergeet echter niet dat het CBG ook nog beschikt over een enorme verzameling familiedossiers met gegevens. Bij mijn bezoeken in de jaren 80 en 90 viel het mij op dat de bezoekers vooral in die dossiers bezig waren. Advertenties waren ook nuttig, omdat die toen nog nergens anders te vinden waren. Ik denk dat die functie nu wel voor een groot deel is overgenomen door Delpher en online-familieberichten.

De collectie familiedossiers is toch wel een beetje een onbekende collectie vrees ik. Dit terwijl er vaak gegevens inzitten die nergens anders (meer) te vinden zijn, vaak zelfs uit de 19e eeuw.
Ik zie het belang van deze collectie niet zo snel verdwijnen. 
Verder zijn er talloze oude en zeldzame boeken en tijdschriften, maar die zijn ook steeds vaker digitaal te raadplegen. Zo heb ik zelf vrijwel alle grote genealogie-tijdschriften, het Adelsboek en het Patriciaat op mijn harde schijf staan, waarvoor ik vroeger nog naar de bibliotheek of het CBG moest.

Ik realiseer me ook wel dat een studiezaal een anachronisme aan het worden is. Het zal nog een kleinere groep mensen zijn die de voorkeur geeft aan studiezaalbezoek ipv digitaal onderzoek.
De vraag is natuurlijk of het nuttig is een stichting als het CBG, met directie, staf, administratie etc overeind te houden voor eigenlijk alleen de niet goed te digitaliseren familiedossiers. En de persoonskaarten uiteraard, maar dat zou prima te automatiseren zijn. Ik heb althans het gevoel dat die persoonskaarten-situatie 
alleen overeind wordt gehouden vanwege de inkomsten voor het CBG.

Ik denk dat het CBG een andere structuur zal moeten zoeken, bijvoorbeeld opheffing van de stichting en onderbrengen bij het Nationaal Archief danwel bij een genealogische vereniging (KNGGW ?).
 

Andr? Sijnesael - 15 jun 2015 - 13:30

Ja, die familiedossiers dat zijn volgens mij ook de belangrijkte reden om naar het CBG te gaan. Sterker nog ik heb daar nog nooit van die familieadvertenties gebruik gemaakt. 

Ik moet echter ook vaststellen dat de dossier van erg wisselende kwaliteit. In sommigen zit slechts kopie van een proefduk voor het Nederland's Patriciaat, in andere zijn gedetailleerde onderzoeksgegevens te vinden met kopien van originele bronnen. Het blijft een zeer belangrijke bron voor mijn onderzoek, maar ik weet  niet goed hoe je die digitaliseren zou moeten ivm met privacy en copyrights.

Het is inderdaad zo dat veel boeken en tijdschriften gedigitaliseerd zijn en ik heb veel CD roms met Adelsboek, Ons voorgeslacht etc , maar het CBG heeft ook veel minder bekende duitse en belgische tijdschriften die niet digitaal te vinden zijn, plus nog de meeste van boeken die in een kleine oplage verschenen zijn en die bovendien niet of nauwelijks tweehandes te verkrijgen zijn. Ik zou het jammer vinden als ik daar niet meer gebruik zal van kunnen maken.

Ko Muller - 15 jun 2015 - 14:47

Waar hebben we het over? Heb inmiddels 9 stambomen uitgezocht en ik heb aan het CBG niets gehad. Is voor mijn trouwens toch te ver weg.
Heb alles digitaal gevonden in WWW, in streekarchieven en wat er verder op internet te vinden is.
Wel vind ik, dat daar waar geld wordt gevraagd, de tarieven wel aan de hoge kant zijn.

Nicolette Jentink - 15 jun 2015 - 15:16

@Nicolette : het ligt er vooral aan wat je zoekt. Ik maak een kwartierstaat van mijn kinderen, met inmiddels ruim 20.000 voorouders. Daar zit veel middeleeuws tussen, bekende maar ook minder bekende geslachten. Als je daar detailonderzoek naar wilt doen, zijn de internetbronnen meestal niet toereikend. Vooral de oude dossiers van het CBG (en KNGGW die daar ook berusten) bieden dan vaak uitkomst.

En zoals Ko hiervoor terecht opmerkt bezit het CBG veel buitenlandse tijdschriften en zeldzame boeken.
Die zijn op internet soms te vinden, maar heel vaak ook niet en daarvoor is het CBG zeker nuttig.

En nog een gevoelsmatig argument : ik vind het digitale onderzoekswerk ontzettend handig. Ik hoef er de deur niet voor uit en kan het doen wanneer ik tijd heb. Maar de charme van het "veldwerk" is weg. Ik ben begonnen in 1982, ver vóór internet dus en moest voor ieder gegeven de deur uit, naar de archieven, CBG en bibliotheken. Dat waren leuke dagjes uit, waarbij ik heel veel contacten heb opgedaan.
Dat is helaas nu weg en dat is wel jammer. Het bladeren in de oude (vaak nog originele !) registers was erg leuk en had zijn charmes !
 

Andr? Sijnesael - 15 jun 2015 - 16:01

Van mij mag alles digitaal. Ik heb geen auto, dus als ik naar het CBG of het Nationaal Archief of Tressoar, dan ben ik zo'n 6-8 uur aan het reizen. Ik heb daar zeker geen behoefte aan, maar soms ontkom je er niet aan.

Maak alles digitaal en zorg voor goede systemen. Ancestry en MyHeritage kunnen het ook (en ik besef dat er een aparte discussie te voeren is over hun bedrijfsvoering). De techniek is er dus. Er zijn ook specialisten. Wellicht moeten we vaker over de grens kijken om die expertise in te huren.

Wel denk ik dat de werkwijze van het CBG de laatste stuiptrekkingen zullen zijn van een organisatie die onvoldoende lijkt te zijn meegegaan in de tijd. Ik hoop dat ze mee kunnen komen.

Shariff - 15 jun 2015 - 16:25

Ik zou nog aan Andrés commentaar willen toevoegen dat er door het internetgebruik (en met name het klakkeloos overnemen van ongecontroleerde gegevens) ook veel vakkennis verloren gaat. Vroeger had je echte experts, die wisten over een bepaalde familie of regio heel veel en konden je dan in je eigen onderzoek vooruit helpen.

Ik kan ook in een paar middagen een kwartierstaat met behulp van internet (WWW, genealogieoneline etc)  bij elkaar harken, maar uiteindelijk mis je dan toch heel stuk context en detail, en weet je (zeker bij veel gegevens op genealogieonline) niet of het wel klopt. En het geheel zal ook ongetwijfeld incompleet zijn. De uitdaging is juist dat ene 17e eeuwse kwartier in Silvolde of Noordwijkerhout te vinden dat niet op het internet staat.

Helaas gaat nu heel veel van die vakkennis (zorgvuldige methodiek, het lezen van oude bronnen) verloren, en dat merk je ook aan de kwaliteit van genealogische publicaties van de laatste 10 jaar. Sinds de opkomst van het internet is die gestaag naar beneden gegaan. Vergelijk eens het tijdschrift "Gen" (waar feitelijk bijna niks aan genealogisch onderzoek in staat) met een CBG Jaarboek uit de vroege jaren 90. Dat is een wereld van verschil. 

Begrijp me niet verkeerd: het internet is een geweldige uitvinding, maar het beketekent niet dat je er alles mee kunt vinden. 

Ko Muller - 15 jun 2015 - 16:35

Het CBG is al lang bezig met digitaliseren. Dat gaat echter in een erg langzaam tempo. De laatste 2 jaar heb ik vrijwel geen nieuwe digitaliseringsprojecten meer gezien. Nu is het natuurlijk zo dat hun boeken- en tijdschriftencollectie niet zomaar digitaliseerbaar is vanwege copyrights. Bovendien worden dergelijke boekwerken maar weinig geraadpleegd.
De dossiers kunnen op zich prima gedigitaliseerd worden. De Stichting Indisch Familie Archief bezit ook vele familiedossiers met zeer uiteenlopende stukken. Ook zij hebben besloten de dossiers te digitaliseren en dat werkte erg prettig. Ze waren via de site met een wachtwoord voor donateurs te raadplegen.
Helaas zijn ze offline gehaald in verband met privacy-problemen. Er staat namelijk heel veel gegevens over nog levende personen in de dossiers en de overdreven privacywetgeving in ons land gaat dan roet in het eten gooien.

Het CBG zal hetzelfde probleem krijgen, hoewel de meeste CBG-dossiers al zó oud zijn dat er weinig privacy-issues zullen zijn. 

Het CBG is bovendien een particuliere organisatie, een stichting. Deze krijgt wel enige subsidie, maar is verder voor een groot deel afhankelijk van eigen middelen. Deze worden via de vriendenbijdrage en allerlei leges vergaard. Kostenbeheersing is voor het CBG dus van levensbelang en dat staat op gespannen voet met grootscheepse digitalisering en het beschikbaar stellen daarvan. Dat kan onmogelijk gratis en dan haken velen af (begrijpelijk overigens). 
Ik vind het "pay per view" systeem niet handig. Als je naar de studiezaal gaat, betaal je een dagprijs en kun je zoveel bekijken als je wilt, 1 dossier maar ook 50. Het CBG zou het betaalsysteem dus moeten veranderen.
Bijvoorbeeld via een soort abonnementsysteem waarbij men voor één bedrag een bepaald aantal dossiers of advertenties kan bekijken en misschien een duurder abonnement waarbij men onbeperkt kan raadplegen.

Complex allemaal maar wel belangrijk als het CBG wil overleven.

Andr? Sijnesael - 15 jun 2015 - 16:42

Mijn vader heeft heel veel tijd en energie gestoken in het uitzoeken van de stamboom van onze familie. Van hem ik veel geleerd, dus ook digitaal moet je de regels toepassen die je voor het digitale tijdperk volgde. Het is jammer dat hij het niet meer heeft mogen beleven, maar ik heb wel geheel digitaal de geheimen rond mijn oma's familie ontrafeld. Geheimen die oma meenam in haar graf.En die ontrafeling lukte alleen dankzij een stamboom van die familie die online stond. Die kwam van de kant van een achter-achterneef. Wij wisten niet eens dat die familie er was. Maar allereerst geldt, ook digitaal, check steeds wat je vindt. 

Nicolette Jentink - 15 jun 2015 - 17:25

Beste Ko Muller,

Misschien heb je iets aan deze tip maar misschien ook niet.

DTB's Sivolde is digitaal via genealogiedomein.nl.

DTB's Noordwijkerhout is digitaal via GaHetNa.

mvg

ien

ien lejeune - 15 jun 2015 - 21:47


Hoe goed ook bedoeld, laten we niet te veel gaan afdwalen, maar ons bezig houden met de versobering van het CBG, die gaat plaats vinden in de studiezaal.

Een klein vraagje, waar denk je het doopboek Noordwijkerhout 1635-1645 en lidmaatboek vanaf 1679 te vinden? Je moet het maar zien als een plaagstootje.

Het gaat mij erom, wanneer ik een Archief of studiezaal bezoek, iemand kan aanspreken die kennis van zaken heeft, wat er zoal in de studiezaal staat en dat de stukken/dossiers direct zijn aan te vragen en na een opzoektijd raadpleegbaar zijn.

Verder dienen de advertenties in de studiezaal raadpleegbaar te zijn als voorheen, met postcode en eventuele toevoeging van Vriendnummer.

Het Vriend zijn van het CBG moet wel zijn nut hebben.

 

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 15 jun 2015 - 22:58Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu