stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Gezocht; info over de moeder van Josephine Anna Jetje Nella Gueinzius 12-11-1904 te Menado


Profiel afbeelding

-Bart-

Dag Bart, fantastisch wat je allemaal opzoekt en bedenkt, heel interessant!

en aiii.... je hebt gelijk, in de notities bij Josephine Louise had ik geschreven
'niet zeker dat zij de dochter is van..', ik heb daar in de gauwigheid overheen gelezen en niet vermeld.

Ik heb wel even opgezocht hoe ik aan die informatie kwam,
dat komt door deze stamboom, maar ook daar is geen bron of bewijs gemeld;
https://www.myheritage.com/site-family-tree-146994322/gerungan

Hier had ik overigens ook veel van de advertenties bij zien staan.

Ik zie trouwens nu ook Charles Hendrik Winowattang in die stamboom staan, maar vooralsnog geen familieband met de Rorings... 

Lonneke

Re: "Ik zie trouwens nu ook Charles Hendrik Winowattang in die stamboom staan, maar vooralsnog geen familieband met de Rorings... "

Het leuke is dat de familie Gueinzius d'r ook in staat; Friedrich Christian Andreas Gueinzius mét foto

https://www.myheritage.com/site-family-tree-146994322/gerungan#!profile-1520711-info

En hier is Josephine Anna Jetje Nella, ook met foto (haar moeder is hier Unknown Roering) :

https://www.myheritage.com/site-family-tree-146994322/gerungan#!profile-1520712-info

En Willem Tessers:

https://www.myheritage.com/person-1520715_146994322_146994322/willem-tessers

De "view" vanuit de moeder 'Unknown Roering' geeft nóg een dochter: Josephina Dorothea Gueinzius, geboren 1913

Of dat laatste klopt valt te betwijfelen, maar is wél de moeite waard om na te gaan lijkt mij.

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&miadt=0&mizig=310&miview=tbl&milang=nl&micols=1&misort=last_mod|desc&mip3=guei*ius

-Bart-

Goed gevonden weer Bart, maar dit wist ik al, aangezien ik contact heb met de dochter van Tessers-Gueinzius, die op zoek is naar informatie over haar grootmoeder. 

De gegevens en foto’s zullen in de Gerungan-stamboom (voor een gedeelte) overgenomen zijn uit haar eigen stamboom.

Overigens weet ik niet bij wie de foto van vader Gueinzius vandaan komt, maar ik vind zijn dochter wel iets van hem weghebben, vind je ook niet? Helaas is er geen foto van moeder of Charles Roring om haar daarmee te vergelijken.

Deze stamboom vond ik in eerste instantie dus ook, doordat de gegevens van haar ouders erin staan, maar ook dat er ‘belangrijke’ namen om heen staan.

Helaas staan er weinig tot geen bronvermeldingen bij en wil ik daardoor ook geen aannames doen of de kinderen werkelijk bij die ouders horen... maar ik vraag me wel af hoe hij aan die verbanden komt! Misschien moet ik eens contact met hem proberen te leggen :)

Het is jammer dat er zo weinig terug te zoeken valt... ik vond trouwens wel dat in deel 6 van de IGV bronnenpublicaties de namen Roring en Lie Giat Nio voorkwamen op pagina 124. Zou daar iets van hen te zien kunnen zijn? Waarschijnlijk gaat het om grafschriften, als ik de titel van deel 6 zie.

Zou iemand misschien dat voor mij kunnen en willen opzoeken? 

Alvast heel erg bedankt!

Lonneke

BRP6: 123 BUITENZORG / BOGOR Begraafplaats “Cipaku”

Hier rusten / L.J.G. Oudhoff / * 3-10-1851 / t 30-4-1903 / Ch. Roring /Ir jaar 1842 / t 10-9-1912 / Nj. F. Roring - Lie Giat Nio /*jaar 1845 /t 18-10-1946 / Nj. J.L. Oudhoff Roring / * 5-6-1867 / t 25-7-1957.(vak B, nr. 1762)

* = geboren; t = overleden.

mvg-Ben

Ben Wegman

Dat is snel Ben, dank u wel! 
 

Wat een hoop namen nog, dat had ik niet verwacht, gaat dit misschien om een familiegraf? 

En zou dat dan kunnen betekenen dat er een familieband bestond tussen Charles en Josephine Louise Roring? Ik hoop dat het vader en dochter zijn... :)

Jeetje, zou Lie Giat Nio echt 100 jaar geworden zijn?
Dat zou betekenen dat dit mogelijk niet dezelfde vrouw is die rond 1906 overleden is, na een val van een paard, zoals het familieverhaal gaat over de moeder van Josephine Anna Jetje Nella Gueinzius. Maar dat zegt natuurlijk nog niks...

En zou er ergens nog iets qua vernoemingen terug te herleiden zijn?
Via de tak van Gueinzius zie ik zo snel - buiten de naam Anna - haar voornamen niet terugkomen.
Zijn tweede vrouw heette Josephine en zijn mogelijke 2e dochter dan daardoor ook...
 

Ik had ook nog een hypothese bedacht; als Josephine Louise Roring *1867 de dochter is van Charles en Lie Giat Nio en zij mogelijk een buitenechtelijk kind kreeg rond 1885, dat zij Frederika noemde (naar haar moeder), kan dat kind dus ook Frederika Roring geheten hebben?
Zij kreeg dan misschien later met Gueinzius dochter Josephine Anna Netje Nella * 1904.
Dat lijkt me nu waarschijnlijker dan dat haar moeder van 1845 was en op 59-jarige leeftijd een kind kreeg?
Tenzij Charles Roring inderdaad daarom aan zijn mogelijke vriend Gueinzius heeft gevraagd haar te erkennen, omdat zij te oud waren een kind op te voeden?

Trouwens, niet onbelangrijk misschien; de dochter zelf is uiteindelijk niet opgevoed door Gueinzius en Mandagie, maar door 2 oudere dames...
Mogelijk heette er 1 van hen Hubart, of iets wat daarop lijkt.

Lonneke

Ik schreef eerder: "M.a.w. als aantoonbaar is dat Frederika de moeder is van Josephine Louise (en dat is wél de suggestie van wat jij zegt over het vaderschap van Charles, met daarbij het hierboven geciteerde krantenbericht 'moeder zijner kinderen') dan worden mijn hypotheses hierboven dus nog een stuk onwaarschijnlijker."

Het door Ben opgezochte grafschrift is niet het bewijs hiervan, maar maakt het wél zeer aannemelijk. En dus gaan mijn hypotheses naar het land der fabelen. Ik kan dan ook helemaal mee gaan in de gedachtengang van Lonneke hierboven: Charles Röring => *1867 Josephine Louise Röring => [*~1885 hypothese Frederika Röring] => *1904 Josephine Anna Netje Nella Gueinzius erk. 1910 Moeder Frederika Röring. En een 21 jarige meid die van een paard valt is geen vreemd verschijnsel; ik heb ook zo'n dochter Zeer verbaasd

De opvoeding van Josephine Anna Netje Nella Gueinzius door 2 oudere dames is idd wel een relevant feit. Maar om daar meer duiding aan te geven moeten we meer weten over wie die dames waren. Het enige wat we er nu uit kunnen concluderen is dat er 'iets aan de hand was', maar dat wisten we al.

-Bart-

Vernoemingen. We kennen de voorouders van Charles nog niet. Maar deze 2 erkenningen vielen mij op - beiden RA 1901 bijregister 1900, dus wellicht n.a.v. het huwelijk in 1900 van Charles met Frederika.

30-10-1895 Roring Jetje Gertruda kind
18-11-1899 Roring Irene Josephine kind

Josephine wisten we al natuurlijk, maar Jetje is wel een leuke.

-Bart-

Haha nou, ik vond het toch mooie hypotheses en ben erg blij met alle input en gedachtes, die je aandraagt!

Ik zal proberen meer van de dames te weten te komen.

Zou het nog mogelijk zijn, dat de eventuele onechte dochter Frederika - van Josephine Louise -
zelf ook weer een onecht kind (Josephine Anna Netje Nella) kreeg met Gueinzius en
dat hij daardoor later haar alsnog als zijn kind erkende?

Lonneke

Ja, die naam van de dochter Jetje was ons ook al opgevallen, misschien moet ik zsm even proberen de Gueinzius tak verder uit te breiden,
in de hoop de oorsprong van die namen te kunnen achterhalen?

Lonneke

Uit BRP6: BUITENZORG / BOGOR Begraafplaats “Cipaku”

Een gedeelte van de aanwezige graven die nog van een tekstplaat waren voorzien, werd in oktober 1992 door mevr. N.M. Lapré - van Tets, en in april 1993 door mevr. E.W. van Tets - Klerks gefotografeerd. De op de foto’s niet of niet helemaal duidelijk te lezen gedeelten zijn tussen vierkante haakjes in de tekst weergegeven. Waar uit het begraafplaatsregister (GR) het grafnummer kon worden achterhaald is dit tevens vermeld.

mvg-Ben

Ben Wegman

Josephine Anna Jetje Nella; Jetje Gertruda => op zoek naar een Henriëtte (Jetje) en/of Petronella (Nelly, Nella) in het voorgeslacht van Charles Röring?

"Zou het nog mogelijk zijn, dat de eventuele onechte dochter Frederika - van Josephine Louise - zelf ook weer een onecht kind (Josephine Anna Netje Nella) kreeg met Gueinzius en dat hij daardoor later haar alsnog als zijn kind erkende?" => ja, dat is de voor de hand liggende verklaring.

Wat we nu hebben is 2x een Frederika Röring met dochter Josephine. 1x zwart-op-wit, en 1x een donkerbruin vermoeden n.a.v. het gevonden grafschrift. Die 2 passen kwa tijd op elkaar (2 grootmoeder-kleindochter 'paren' met dezelfde voornaam), en ze zijn - behalve dus met de achternaam -  met de voornaam 'Jetje' met elkaar in verband te brengen.

Klinkt als een hypothese die echt het nazoeken en testen waard is.

-Bart-

In het Jaar 1921 trouwen te Buitenzorg twee dochters van het echtpaar Charles Röring en Lie Giat Nio, t.w.:

- 1 okt. 1921 (akte 33) Irene Josephine Röring (* B’zorg 18 nov. 1899) met Andreas Mantiri (een met Europeanen gelijkgestelde Menadonees), en

-  28 dec. 1921 (akte 46) Jetje Gertruda Röring (* B’zorg 30 okt. 1895) met Roelof Jan van Wijk (in 1933 door echtscheiding ontbonden).

In beide gevallen verschijnt moeder/weduwe Lie (alias Frederika) ten tonele om toestemminmg te verlenen voor het huwelijk van haar dochter. Zij is dan 76 jaar oud, dus teruggerekend geboren omstr. 1845, en blijkens het door Ben gevonden grafschrift dus inderdaad 100 jaar oud geworden. Omdat het huwelijk tussen Charles en mevr. Lie te Buitenzorg werd voltrokken en zij en haar echtgenoot daar ook begraven liggen, lijkt het mij aannemelijk dat beiden altijd te Buitenzorg gewoond hebben; dus ‘eventjes weg naar Menado om daar zwanger te geraken’ lijkt mij wat Frederika betreft, niet zo voor de hand liggend.

Bovendien komt het ook niet overeen met het verhaal dat ze rond 1906 zou zijn overleden.

Kortom, ik geloof niet dat we het hier over dezelfde dame hebben.

leo48

Dag Leo,

Heel erg bedankt voor je bijdrage. En ik ben inmiddels ook de mening toegedaan dat het niet dezelfde dame is, de hypothese is nu eerder grootmoeder-kleindochter. Trouwens, ik zag Frederika alias Lie ook niet in Menado, maar eerder Friedrich Christian Andreas Gueinzius tijdelijk in Batavia voor de verwekking. Militair stamboek met zijn plaatsingen - geen Batavia maar kan daar makkelijk 'langsgekomen' zijn:

https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/94390776

De geboorteplaats Menado kan een leugentje om bestwil geweest zijn. Maar goed, die hypothese is kwa tijdlijn - i.i.g door jou (en door mij) - al verworpen.

-Bart-


Heren, allen weer heel erg bedankt!

Ik heb via-via contact kunnen leggen met een achter-achterkleinkind (is dat de juiste term als er 3 generaties tussen zitten?)
van Charles Roring en Lie Giat Nio (Frederika).

Het achter-achterkleinkind geeft aan, dat 3 kinderen van Josephine (de 2 die hierboven in het bericht van Leo genoemd worden en de al eerder door Bart genoemde Theodorus Leonardus Charles in het bericht van 24 sep 2020 - 15:35u) volgens familieverhalen in hetzelfde jaar als hun huwelijk (1900) door Charles en Frederika zijn geadopteerd. Hoe en waarom is helaas niet bekend.

Zou hier nog bewijs van te kunnen vinden zijn en zou het verschil kunnen maken voor de zoektocht?

LonnekePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu