stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Gezocht; info over de moeder van Josephine Anna Jetje Nella Gueinzius 12-11-1904 te Menado


Profiel afbeelding

Wauw, wat een hoop info weer, ik ben er zó blij mee, dank jullie wel!

Ik vind het allemaal ook heel interessant, ik leer zoveel nieuwe termen en geschiedenis van Indië en haar bevolking en diens gebruiken!
Ik begrijp ook (de aanname) dat de Rorings geen 'Europeanen' waren.


Om wat dieper op de dna resultaten in te gaan;
Als Lie Giat Nio 'Frederika' Roring volledig Chinese was, zouden de geschatte etniciteiten van degene die getest is - in mijn idee- ook meer Chinese oorsprong moeten uitwijzen, dan de 5% Chinees/Vietnamees die het nu via MyHeritage.com aangeeft. Ancestry.com geeft helemaal geen Chinese etniciteit aan. Dat dus om de statement van het 'niet Chinese uiterlijk' te bekrachtigen (maar alles kan).

Beide sites geven wel veel Filipijns dna en een aantal Filipijnse matches. Bij MyHeritage valt het binnen de regio 'Filipijns, Indonesisch en Maleisisch' (53%) en bij Ancestry staat er bij Zuidoost Azie; West-Indonesie en het schiereiland Maleisie 38% plus bij Zuidelijke FIllipijnen; de Visayas en Mindanao 18%.
Ik hecht niet al teveel waarde aan deze schattingen, het is ook enigszins lastig te onderscheiden wat van vaders- en wat van moederskant komt, maar verwacht op basis hiervan wel mogelijk meer Filipijnse roots dan Chinese.
Ook zou het nog zo kunnen zijn dat, omdat Menado vrij in de buurt van de Filipijnen ligt, de regio iets groter moet worden geschat dan puur 'Filipijnen', men heeft ongetwijfeld in het verleden veel heen en weer gereisd en is het dna over de regio verspreid.

Ik heb gezocht in de namen van de matches, maar ik zie zo snel geen exacte Minahasa-naam terugkomen (bedankt voor de link),
een paar namen lijken er trouwens wel een beetje op. Qua namen is het ook wel wat lastig, want de moeder zou zomaar wel een Minahasa-naam kunnen hebben of de vrouwelijk match geeft haar mans achternaam als eigen achternaam op, op de sites. Niet helemaal uit te sluiten dus.

Ik zou daar nog wel meer onderzoek naar willen doen, maar de eerste aanwijzing, de naam van de moeder op de huwelijksakte was - in mijn idee - het best om mee te beginnen... Zouden er nog meer lijntjes kunnen zijn die ik nu zou kunnen gaan volgen/naar op zoek zou kunnen gaan?

Lonneke

Dag Lonneke,

Je zou de afstamming van Willem Tessers kunnen nagaan, maar ik heb het sterke vermoeden dat dat al lang is gebeurd. En idem voor Gueinzius. Maar hoe zit het met de afstamming van L.J.G. van Oudhof? Daar zouden nog 'weggevertjes' bij kunnen zitten.

Datum Familienaam Voornaam Rol
15-03-1851 Oudhoff Leonardus bruidegom
05-10-1853 Oudhof Leonardus Johannes Gerardus kind
15-12-1858 Oudhoff Leonardus overledene
       
28-01-1888 Oudhof Leonardus Johannes Gerardus bruidegom
30-04-1903 Oudhof Leonardus Johannes Gerardus overledene

Zijn ouders zijn gemakkelijk te vinden in het Oost Indisch boek: Leonardus Oudhof en Louiza Margaretha Krantz. Zie:

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00457/1b18003a-d5fa-11e8-828a-00505693001d

En hún huwelijk was dat van 15-03-1851 te Soerabaja, zie hierboven. Tot nu toe allemaal Europese namen maar dat zegt niet zo veel. Leonardus Sr. was ook militair, blijkt bij zijn overlijden. Hij is terug te vinden in de zogenaamde 'Suppletie' van 1843, verwijzing naar folionummer 6281

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.10.50/invnr/321/file/NL-HaNA_2.10.50_321_0247

6281: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.10.50/invnr/117/file/NL-HaNA_2.10.50_117_0074

Geboren Amsterdam 13 december 1818, zoon van Lammert Oudhof en Johanna Dina Seiliz(?). Voor haar kom ik op andere plekken de achternamen Setz en Zeits tegen.

Dan Louiza Margaretha Krantz:

Datum Familienaam Voornaam Rol
31-12-1835 Krantz Louiza Margaretha kind
15-03-1851 Krantz Louiza Margaretha bruid
27-04-1857 Krantz Louiza Margaretha overledene

Geboren Palembang 1835. Haar ouders zijn minder gemakkelijk te achterhalen. D'r overlijden 2 militairen in Palembang ná haar geboorte. Dat zijn 2 goede kandidaten voor het vaderschap; hier is verder onderzoek nodig.

Datum Familienaam Voornaam Rol
31-12-1835 Krantz Louiza Margaretha kind
27-05-1836 Krantz Johannes Lodewijk overledene
25-08-1842 Krantz Daniel overledene

-Bart-

PS: Ik gok trouwens dat - voor wat betreft Zuid-Oost Azië - sites als MyHeritage en zeker Ancestry een 'bias' hebben 'ten voordele' van de Filipijnen ten opzichte van Indonesie. Waarom? Omdat de Filipijnen tussen 1898 en 1946 in Amerikaanse handen waren. Daar liggen dus meer 'lijntjes'. Of, om het anders te zeggen, ik gok dat in hun database de Filipijnen ten opzichte van Indonesië zullen zijn oververtegenwoordigd.

-Bart-

Bedankt weer Bart, voor alle namen en gedachten!

Ik heb inderdaad de (vaders)lijn van Tessers al onderzocht, maar omdat ik de moeder van haar moeder zoek, zal ik daar niks wijzer worden. :)
De afstammelingen van Gueinzius zal ik nog verder onderzoeken, daarvan ben ik inderdaad nog niet zeker van of hij nou wel of niet de vader van J.A.J.N. Gueinzius is (al vind ik haar qua uiterlijk wel wat op hem lijken!)

Van Oudhoff heb ik nog niet heel veel afstammelingen kunnen vinden, maar ook daarvan zou ik alleen hun namen kunnen vergelijken met namen van dna-matches om ergens een mogelijke familieband te ontdekken, toch? Of bedoelde je dat ik op een andere manier een band kan achterhalen?
Lastig is het voor mij ook om de lijn Oudhoff te verder omhoog te volgen, omdat daar de dna-lijn niet vanaf zal komen, maar eerder dan nog bij Roring?

Wat je vermoed over de dna test-sites en de regio's zou heel goed kunnen (trouwens, MyHeritage is opgericht in Israel).
Ik denk dat er ook nog niet heel veel mensen uit die regio's hun dna hebben laten testen, waardoor de regio's nog niet zo goed gespecificeerd kunnen worden, maar wie weet wordt dat in de toekomst meer/beter?

Eigenlijk moet ik gaan uitsplitsen wie er aan moeders-moederskant zou kunnen matchen, maar om daar meer zekerheid over te hebben,
zal ik me eerst even gaan richten op de Gueinzius-lijn, om die lijn te kunnen 'elimineren'... het houdt je in ieder geval lekker van de straat in deze tijd :)
 

Lonneke

Ik heb eigenlijk geen ervaring met het interpreteren van de uitkomsten van dat soort DNA testen. Maar wat ik me zou kunnen voorstellen is dat er in de uitkomst van de test sprake is van een match met (een afstammeling van) een Krantz, Setz, Zeits o.i.d. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat Oudhoff een voorouder is van J.A.J.N. En ondersteuning voor de al eerder geopperde hypothese:

Charles Roring X Frederika alias Lie
                            |
Josephine Louise Roring X Oudhoff
                                             |
(Hypothetisch) Frederika Roring ( 'Onecht' -> naam van de moeder, óf 'geadopteerd' en dan naam van de grootouders ) X Gueinzius
                                                                                                                                                                                                               |
       _________________________________________________________________________________________
      |
J.A.J.N.

Je hebt zelf al een keer uitgerekend dat zoiets kwa tijdslijn mogelijk is. Dat is wat ik bedoel met 'weggevertje'

-Bart-

Bart, bedankt voor je uitleg!

Ik hoop inderdaad dat Oudhoff een voorouder is, maar wat het zo moeilijk maakt om dat met zekerheid te zeggen, zijn de privacy regels...  om zo ver naar beneden/het heden te zoeken, dat we uitkomen bij personen die nu een dna test kunnen hebben gedaan.
Ik heb dat al geregeld geprobeerd, ook in andere zoektochten, maar voornamelijk met de wetenschap dat de voorouder-lijn al klopt. In dit geval is dat maar een gok, vooral omdat de hele lijn van deze Rorings nog steeds maar een gok is...
Ik vind het erg moeilijk zoeken in de Indische archieven en omdat ik de uitslag van de dna-test niet zelf beheer, heb ik ook helaas geen zicht op de namen van alle matches, dat maakt het beide extra lastig in dit geval.
Ik verwacht niet daar heel snel meer gegevens van bekend te hebben, maar het is goed te weten dat ik oa. op de namen Krantz, Setz en Zeits moet letten!

Lonneke

Lonneke en de andere reageerders,

 

Ook in de huwelijksakte van Josephina Anna Jetje Nella Gueinzius met Richard Louis Miseroy (BS Batavia, huw.reg.1928, aktenr. 57 d.d. 8 maart 1928), wordt vermeldt dat haar moeder reeds overleden is.

En in de huwelijksakte van haar tweede huwelijk in 1930 met Tessers wordt datzelfde vermeld.

Wel is het interessant dat in de akte van 1928, in tegenstelling tot in die van 1930, expliciet vermeld staat dat Josephina’s moeder de inlandse vrouw Frederika Röring was.

Ik denk dat het hiermee vaststaat dat de moeder van Josephina niet de Chinese vrouw Lie Giat Nio, ook genaamd Frederika Röring, is, die immers pas in 1946 overleed.

Bovendien is het mijn ervaring dat een Chinese vrouw in een akte zelden als ‘inlandse’ vrouw wordt vermeld.

leo48

Iets verlate nabrander.

Hoi Leo, en anderen: de frase uit de akte van 1928 'de inlandse vrouw Frederika Röring' geeft mijns inziens dit hele verhaal een enorme duw in de richting dat Frederika Röring geen directe familie van de Charles Roring is die hier ter sprake is gekomen. En dat Frederika dus 'een vrouw' is, afkomstig uit (de omgeving van) Menado,hoogst vermoedelijk een vrouw met een Minahasa-achtergrond. (de 'rechtsom'-optie in mijn reactie van 2 okt 2020 — 19:00)

Interessante toevalligheid: er duikt recent een nieuw 'topic' op in dit forum:
https://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/79094/0/av_spangenberg_tr_1951_in_indi

....waarin de combinatie van 2 achternamen mij is opgevallen: Mantiri en Roring. Uit een reactie van Ben:

"Begraafplaats Buitenzorg: bron BRP6:124

Hier rusten / A.J. Spangenberg Mantiri / * 26-4-1926 / t 22-8-1963 /D.E. Mantiri /* 9-9-1923 / t 15-3-1936 / D.P. Mantiri / + 30-12-1927 /
t 12-12-1930 / E.R. Mantiri / * 8-3-1932 / t 23-1-1933 / E. Roring /* 24-9-1936 / t 17-4-1937. (vak Bl, nr. 1604)"

-Bart-


NB: Deze A. J. Spangenberg - Mantiri is Annie Julia Mantiri, dochter van Irene Josephine Roring die in het topic hier meermaals voor komt.

-Bart-Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu