stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Informatie familie Pallada, Nijmegen, Venetië, o.a. Giacomo Pallada 17e eeuw en Hendrick Heuck



Profiel afbeelding

Ik ben onder de indruk van uw bevindingen, echt geweldig! Ik heb denk ik even wat tijd nodig om dit op een rijtje te zetten en te plaatsen. 

Heeft u ook wat gevonden op Murano/Venetië?

De link naar de index is: https://hdl.handle.net/21.12124/B5C577E6E9DD4FF4AC002000D0D22997 

Alfabetisch geïndexeerd. Er is ook een notarieel archief geïndexeerd. 

B Volger - 19 mei 2023 - 22:04

Een doop "sub conditione" is niets bijzonders en daar hoef je niets van belang achter te zoeken
De betekenis is al vaak op dit forum aan de orde geweest: https://www.stamboomforum.nl/zoek/?q=conditione

Verder hartelijk bedankt voor het huwelijk van Joannes en Susanna.
Daar was ik al heel lang zonder resultaat naar op zoek 😊

groeten, Jan

Jan CIavaux - 19 mei 2023 - 22:28

In Obbrussel stond een groot Fort, wellicht had de familie Pallada  er iets mee te maken? 

Wellicht is Nicolao daar wel getrouwd en heeft hij daar zijn kinderen gedoopt?

B Volger - 20 mei 2023 - 10:46

Was Perrosin misschien de naam van de vrouw  van Nicolao?

Getuige te ‘s-Hertogenbosch:

Doop op 29 november 1672 te 's-Hertogenbosch

=  

Vader

Franciscus Savonetti

Moeder

Elisabeth la Mouche

Kind (vrouwelijk)

Getuigen

Gezien getuige Augustin Perrosin is het een goede mogelijkheid

B Volger - 20 mei 2023 - 10:50

RE: B Volger 20 mei 2023, 22:04)

Helaas, wat betreft Nicolo Pallada (vader van Zuane/Giovanni en Giacomo), zijn partner en hun voorouders ben ik tot nog toe geen bruikbare (d.i. goed gedocumenteerde en bij voorkeur controleerbare) gegevens tegengekomen.

Qua online genealogische gegevens lijkt er in Italie op het onderwerp Pallada/Murano nog niet veel te halen te zijn; ik ben in ieder geval nooit verder gekomen dan de SIUSA database met daarin overzichten van kerkelijke archieven en hun locaties, waaronder ook de archieven in bewaring bij de San Pietro Martire di Murano parochie. Hierin echter alleen een summiere beschrijving van de archieven en geen inventaris, laat staan digitale toegang. (Zie: Projectdatabase "Ecclesiae Venetae" in "SIUSA - Sistema Informativo Unificato per le Soprintendenze Archivistiche" (Istituto Centrale per gli Archivi - ICAR, Roma, Italia), online database, https://siusa.archivi.beniculturali.it/cgi-bin/siusa/pagina.pl?RicProgetto=ev&RicLin=en > Advanced search > 'Custodians: Name=san pietro martire di murano' + 'Search: Custodians' > 'Parrocchia di San Pietro martire di Murano, Venezia (Venezia)' (geraadpleegd 8 maart 2022).)

Mogelijk kun je in je zoektocht profijt hebben van de forum website "TuttoGenealogia.it". Zij hebben ondermeer een topic "Searching your ancestors in Italy" (https://www.tuttogenealogia.it/viewforum.php?f=25); ik heb daar verder geen ervaringen mee en of het van nut kan zijn weet ik niet.

P.S. Dank voor de link naar de index in de toegang 0377-01 (Doop-, trouw- en begraafboeken 's-Gravenhage, Scheveningen en Loosduinen) van het Haags Gemeentearchief. Ik ben wel eens in deze toegang geweest maar heb volgens mij onnozel genoeg nooit in de index gekeken... Ga ik alsnog eens uitgebreid doen!

Edwin Klein Gebbinck - 20 mei 2023 - 10:54

In Obbrussel stond een groot Fort, wellicht had de familie Pallada  er iets mee te maken? 

Dat fort werd pas in het jaar daarop (het rampjaar 1672) gebouwd wegens de oorlog

Het zal gewoon te maken hebben met de glasblazerij. Net als in Venetië mochten er 
wegens brandgevaar misschien geen glasblazerijen in het centrum staan.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

https://rkddb.rkd.nl/rkddb/digital_book/18750176_026_01_s017_text.pdf

Jan CIavaux - 20 mei 2023 - 16:39

Dat is inderdaad een goede verklaring. Maar, zijn ze dan vanuit Brussel naar Nederland gehaald? De theorie was altijd dat Heuck de broers uit Venetië haalde.

De naam Perrosin, biedt die nog aanknopingspunten?

@Edwin, er zijn wel DTB-akten in Murano, alleen die staan niet online. Dat is erg jammer. Een familielid van mij heeft die akten wel ingezien, en daaruit ook de ouders van Nicolao afgeleid. Ik ben alleen benieuwd of er ook trouwakten zijn, om er achter te komen hoe de echtgenotes heetten van de voorouders.

B Volger - 21 mei 2023 - 11:21

RE: Jan Clavaux (19 mei 2023, 22:28)

Mijn excuses, blijkbaar heb ik het nog niet duidelijk genoeg opgeschreven. Mijn lichte ongemak met de doopinschrijving stamt niet van de qualificatie 'sub conditione', maar van "[...] twee maal die 'filiam' [...]" (mijn bericht, 19 mei 2023, 21:58; vetschrift door mij toegevoegd). Dat kan best een foutje van de inschrijver zijn geweest, maar zelfs onder die aanname kun je het toch niet zonder enige kanttekening laten passeren.

Dat geldt overigens ook voor de term 'sub conditione'. Ik ben het in zoverre met je eens dat puur het voorkomen van deze term in een inschrijving geen bewijs is van wat dan ook, maar de term bijna a priori beschouwen als: "[dat] is niets bijzonders en daar hoef je niets van belang achter te zoeken" (jouw bericht, 19 mei 2023, 22:28) is m.i. een goed recept om mogelijke/vage aanwijzingen voor bijzondere (en in een familiegeschiedenis dus juist interessante) omstandigheden over het hoofd te zien. En daarover mag je vervolgens best speculeren, zolang je maar niet vergeet de vraagtekens aan het eind van je zinnen te zetten.

Overigens neem ik aan dat je het met me eens bent dat een doop, een trouwbelofte en een huwelijksvoltrekking, alle binnen 1 week, toch wel aanleiding mogen zijn tot enige speculatie? 

Edwin Klein Gebbinck - 22 mei 2023 - 12:17

RE: B Volger (21 mei 2023, 11:21)

Ik beweer ook niet dat er van Murano geen doopboeken etc. meer zouden bestaan, alleen dat ze waarschijnlijk (nog? Je blijft hopen...) niet gedigitaliseerd beschikbaar zijn. Zie mijn bericht 20 mei 2023, 10:54, paragraaf 2, regel 1: "Qua online genealogische gegevens [...]" (vetschrift door mij toegevoegd).

Wat betreft "[...] Een familielid van mij heeft die akten wel ingezien, en daaruit ook de ouders van Nicolao afgeleid. [...]" (jouw bericht 21 mei 2023, 11:21): alle respect en lof voor iedereen die zo ver (letterlijk en figuurlijk) wil gaan om meer inzicht te krijgen in zijn/haar vroege familiegeschiedenis!

Zijn van deze zoektocht ooit resultaten gepubliceerd? (Ja, ik ken het boeiende verslag over de zoektocht in GensNostra, jrg. 37, nr. 10 (okt. 1982), pag. 375-377; ik bedoel echter de resultaten van de zoektocht qua genealogische gegevens en conclusies.) Als die al wel ooit ergens verschenen zijn dan heb ik die gemist (pijnlijk!), en zou ik een bronverwijzing zeer op prijs stellen.

Begrijp me verder niet verkeerd: niemand kan van een ander verlangen dat deze zijn/haar met pijn en moeite verkregen gegevens vrijgeeft; iedereen bepaalt helemaal zelf wat, wanneer, hoe en met wie hij/zij iets wil delen en daar heeft verder niemand wat mee te maken. Echter, voor de buitenwereld moet m.i. dan eigenlijk wel gelden: 'If you didn't write it down, it never happened' en dan niet bedoeld in de zin van 'ik geloof niet dat je dat gedaan hebt', maar als 'ik kan dat jaartal/familieverband/etc. niet kontroleren of op waarde schatten, en ik kan het dus in mijn stamboom niet gebruiken'. En dat is erg jammer, want wat is er nu leuker (behalve misschien een prins of piraat in de familie!) dan goed gedocumenteerde verre voorouders uit een ver buitenland?
 

Edwin Klein Gebbinck - 22 mei 2023 - 12:37

De doopakten zijn tegen flinke betaling door een pastoor opgezocht, heb ik gehoord. Dat, samen met een vliegreis naar Venetië, zijn geloof ik de redenen dat de info niet gedeeld wordt - het was erg duur. Ik vind het ook erg jammer. 

Ik heb het archief gemaild zoals een paar pagina's terug vermeld, maar die verwezen weer naar de kerk. Misschien zit er toch niets anders op dan een weekendje Murano...

B Volger - 22 mei 2023 - 12:41

RE: B Volger (22-05-2023)

Ik was al bang voor zoiets: in Italie liggen dingen altijd erg delicaat. Daarom suggereerde ik ook (mijn bericht, 20 mei 2023, 10:54) het italiaanse forum "TuttoGenealogia.it". Als je een dergelijke zoektocht in Murano serieus van plan bent kunnen zij wellicht helpen met tips, contacten of zelfs praktische hulp, wie weet?

Edwin Klein Gebbinck - 22 mei 2023 - 12:58

Wellicht dat ik het overweeg. Ik denk wel dat er in Nederland meer te vinden is, zoals de naam van de vrouw van Nicolao Pallada. Zij sterft immers in Nederland.

B Volger - 22 mei 2023 - 13:52

RE: B Volger (22-05-2023,12:58)

"[...] de vrouw van Nicolao Pallada. Zij sterft immers in Nederland. [...]" (jouw bericht, 22-05-2023,12:58).

Oh, werkelijk? Ik neem aan dat je een dergelijke uitspraak kunt onderbouwen met een deugdelijke bronvermelding? Daar ben ik dan zeer in geïnteresseerd!

Edwin Klein Gebbinck - 22 mei 2023 - 23:01

Marij Palade. Getuige op 15 oktober 1680 te 's-Hertogenbosch, bij een doop van Jacobus Pallada. Haar laatste spoor is in Nederland, ze zal daar dus ook wel overleden zijn. 

B Volger - 22 mei 2023 - 23:19

RE: B Volger (22-05-2023, 23:19)

Sorry, maar ik heb hier moeite mee. Het feit dat een Marij Palade in 1680 getuige is geweest bij de doop van Nicolaus, zoon van Jacobus Palade [zelf een zoon van Nicolao Pallada], maakt ons niet zo heel veel wijzer.

Wie was die Marij Palada? Waarom moet zij de moeder van Jacobus/de vrouw van Nicolao zijn geweest, en niet een zus of tante van Jacobus? Zijn er verder aanwijzingen dat zij (voor of na) 1680 in Nederland was? Als er na 1680 over haar echt geen gegevens meer te vinden zijn, wat volgt daar dan uit? (En wat volgt daar niet uit?) Zo veel vragen te beantwoorden voordat we aan voorzichtige conclusies toe zijn.

Helaas heb ik deze antwoorden niet; misschien iemand anders?

Edwin Klein Gebbinck - 23 mei 2023 - 11:19

@Jan Clavaux, die er veel onderzoek naar heeft gedaan, had dat gesteld. Maar het kan inderdaad een zus zijn oid. Het zou niet gek zijn, gezien de aanwezigheid van de broer Dominicus Pallada.

B Volger - 23 mei 2023 - 17:41

Klopt. Een educated guess. Tenzij Marietta al voor 1669 is overleden, lijkt het me logisch, dat ze niet thuis is gebleven.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 23 mei 2023 - 19:45

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Doorbraak: Johannes, zoon van Nicolai Palladyns en Marie de Groot, te Brussel. 06-03-1651

B Volger - 24 mei 2023 - 08:25

Is dit geen doorbraak? Alles lijkt te kloppen: Maria als moeder, Nicolaas als vader. En het is de eerste plaats waar we de Pallada's tegenkomen.

B Volger - 25 jun 2023 - 14:30


Getuige is Anna Vasten[t]nau, er wordt een Anneke Vastenau geboren in Nijmegen:

Doop op 29 mei 1637
=
Vader
Gerrit Vastenau

Moeder
Grietgen Geurts

Kind
Anneke Vastenau

B Volger - 25 jun 2023 - 14:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu