stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Stamboom van de familie van Toledo afkomstig uit Voorschoten en Leiden.Profiel afbeelding

Wie is er in het bezit van de stamboom van de familie Van Toledo afkomstig van Voorschoten en Leiden. Ik ben in het bezit van enkele gedeelten hiervan maar heeft deze verkregen via een neef die de herkomst ervan niet meer weet. Het begint bij mij met de broers Willem- en Jan van Toledo geboren omstreeks 1550. Het was een zeer welgestelde familie in het Rijnlandse die in de persoon van Willem Gerritsz van Toledo een Baljuw in Voorschoten heeft voortgebracht.

Bram van Toledo - 5 aug 2022 - 15:23

Uw vraag is mij niet geheel duidelijk. Zoekt u de voorouders van Willem Gerritsz van Toledo  of van Willem resp Jan van Toledo?

"Ik ben in het bezit van enkele gedeelten hiervan maar heeft deze verkregen via een neef die de herkomst ervan niet meer weet"

Welk gedeelte hebt u of welk specifiek gedeelte mist u. Mocht het om ontbrekende delen gaan dan gaarne de vraag iets specifieker maken. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 aug 2022 - 16:06

Uit uw profiel:

Mijn naam is Bram van Toledo geboren in 1944 in Rotterdam. Mijn interesse gaat uit naar de familie van Toledo afkomstig uit Schipluiden. Ook wil ik onderzoeken of er een connectie is tussen de Van Toledo's uit Voorschoten en onze familie.

Als ik dit lees dan zegt u nog geen connectie gevonden te hebben tussen de personen uit Voorschoten en uw directe voorvaderen. En die zoekt u. Kunt u dan aangeven waar u bent gestrand/vastgelopen met uw voorouders?

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 aug 2022 - 16:10

Stamreeks van Antonius Martinus TOLIDO (genealogie-wassenaar.nl)

Beste Bram,

Ik neem aan dat je op de hoogte bent van deze stamreeks die via Voorburg/Wassenaar/Voorschoten loopt. Van de oudste generatie XI is de herkomst zo te zien niet bekend. Voor de zekerheid zet ik hem er nog maar even op.

Met vriendelijke groeten,

Marcel

Marcel V - 5 aug 2022 - 19:42 (laatst bijgewerkt 5 aug 2022 — 19:43 door auteur)

Hallo Bram,

ben jij een zoon van Jan van Toledo uit Oostvoorne en Adriana Achterberg?

Jan.

Jan Achterberg - 5 aug 2022 - 22:07

Ben toch ook benieuwd of deze verwant zijn aan de familie Van Toledo uit Schipluiden. Misschien leuke case voor DNA onderzoek als er niemand van de melkboer tussenzat.

De stamvader van de tak uit Schipluiden is Jorino van Toledo uit Spanje, bij wie nog weleens adelijke afstamming verzonnen lijkt te worden.

oliemolen - 6 aug 2022 - 09:08

Ik ben niet verder gekomen als een zekere Floris, die geboren moet zijn rond 1590 en die ik ken via zijn zoon Joris FLoris van Toledo die geboren is omstreeks 1612 vermoedelijk in Schipluiden omdat ik een akte bezit uit 1663 waarin hij de voogden van zijn kinderen uit het eerste en tweede huwelijk laat vaststellen door de notaris. Hierin wordt zijn woonplaats Schipluiden genoemd. Hij is voor de eerste maal getrouwd met Maritgen Adriaensdr (vermoedelijk Van Rijn) en voor de tweede maal met Annetgen Cornelisdr Joppe. Ik heb in het verleden al een aantal families van Toledo, Toledo en Tolido nagetrokken en ben bij allen in Voorschoten terecht gekomen zodat ik ook het vermoeden heb dat er een relatie is tussen Floris en de Voorschotense tak van WIllem van Toledo en Jan van Toledo uit ongeveer 1550. Met deze informatie kun jij mij verder helpen?

M.v.g Bram van Toledo

.

Bram van Toledo - 7 aug 2022 - 11:35

Beste Marcel

Ik ken deze stamreeks en heb hem deels benut voor het stamboom onderzoek van Ron Tolido. Ik ben kort geleden bij -----

***I.v.m. de AVG Privacywet is uw tekst door de moderator verwijderd. Voor het vermelden van persoonsgegevens moeten zij aantoonbaar overleden zijn. In dit geval vermeldt u gezondheidsgegevens over een nog levend persoon en dat is verboden.  7-8-2022 13:58:53***

B.v.d. Bram van Toledo

Bram van Toledo - 7 aug 2022 - 11:56 (laatst bijgewerkt 7 aug 2022 — 14:00 door moderator)

Beste Jan

Wij zijn van arme tak en mij grootvader is geboren in Zuidland en verhuist naar Rotterdam zoals meerdere Van Toledo's. Dus ik ben gen zoon van.

Bram van Toledo - 7 aug 2022 - 12:01

Beste Oliemolen

Aan mijn haar te zien { melkboeren hondenhaar } zou dat best kunnen. De Jorino is volgens mij een verzinsel want het zou suggereren dat dit het begin was van de naam Van Toledo in de Nederlanden van toen. De naam was echter als in 1550 in gebruik. Als ik eventueel verder kom zal ik je op de hoogte houden.

Groet Bram van Toledo 

Bram van Toledo - 7 aug 2022 - 12:05

Bram, het lijkt me beter als je de privacy gevoelige informatie in je bericht van 11:56 verwijdert. En ook je eigen email adres. Gebruik liever een Persoonlijk Bericht aan Marcel.

sprangers - 7 aug 2022 - 12:16

Beste Bram,

Ik zag vanmiddag je vraag nog voor de Privacywet. Nee de foto waar je het over had heb ik niet. Ik doe zelf namelijk geen onderzoek naar de familie Toledo. De reden dat ik wist dat er een stuk van een Toledo stamboom op de Wassenaarse site stond was omdat ik zelf Wassenaarse voorouders heb, waaronder Van Tol en soms worden Van Tol en Van Toledo wel eens door elkaar gehaald. Toen ik met mijn Voorschotense Van Tollen vast zat, heb ik even gekeken of die misschien bij Toledo hoorde, maar dat was niet zo. Het bleken gewoon Van Tollen te zijn. Helaas zonder voorouders ;) Dus vandaar dat ik me die stamboom herinnerde.

Wat Jorino betreft. Ik heb op genealogieonline gekeken (ik weet het onbetrouwbaar) en daar wordt Floris als een zoon van Jorino gezien. Floris zou dan vanuit Leiden naar Schipluiden vertrokken zijn en de rest van de familie zou dan in de buurt van Leiden gebleven zijn o.a. Voorschoten. Bijna allemaal noemen ze het jaartal van trouwen ca. 1568 en sommige halen Gens Nostra van 1963 aan voor de verkregen informatie. Die informatie ken je vermoedelijk ook al. Het is een vraag in de vragenrubriek van Gens Nostra waar de volgende vraag wordt gesteld

"Wie kan mij inlichtingen verschaffen omtrent Jorino de Toledo, die omstreeks 1568 in Leiden in het huwelijk getreden zou zijn. Hij zou enkele jaren daarvoor uit Spanje voor de Inquisitie gevlucht zijn. Voorts zoek ik namen en bijzonderheden van Toledo's die vóór 1700 in Voorschoten Z.-H. geleefd hebben."

Dus hier zal iemand het jaartal 1568 vandaan gehaald hebben en dat heeft dat iedereen weer overgeschreven. Jorino wordt ook hier voor het eerst genoemd, voor zover ik het zo snel kan bekijken. De vraag is natuurlijk hoe de vraagsteller aan zijn informatie kwam, dat staat er helaas niet bij, en daar zullen we na 60 jaar niet meer achter komen, denk ik. Het is wel duidelijk denk ik dat als de Gerritskinderen die zo aan het begin van de 17e eeuw in Leiden voorkomen kleinkinderen van Jorino zouden moeten zijn het inderdaad chronologisch wat schuurt. Ik hoop dat je nog verder komt met je onderzoekingen. Ik weet helaas niet meer dan wat ik op de Wassenaarse site heb gezien.

Met vriendelijke groeten,

Marcel

Marcel V - 7 aug 2022 - 18:56 (laatst bijgewerkt 7 aug 2022 — 18:57 door auteur)

Over de Voorschotense Toledo's is wel wat te vinden. Om te beginnen met de genoemde baljuw Willem Gerritsz van Toledo:  dat was een zoon van Gerrit Wiilemsz van Toledo (hij was kleermaker) en zijn tweede vrouw Annetgen Cornelisdr. De kinderen van Gerrit blijken uit RA Voorschoten 3/154v dd 13-12-1619 - hij wordt alleen postuum met een toenaam vermeld. 

Zijn ouders waren Willem Gerritsz en Maritgen Mourijnsdr, die in het dorp van Voorschoten woonden. Willem wordt daar al in 1544 vermeld. Rond 1573 verhuisden ze naar Leiden, Willem staat nog als weduwnaar in de volkstelling van 1581.

Het huis dat hij in Leiden kocht werd 25-11-1583 (Waarboek 67L) door zijn erfgenamen verkocht. Dat waren Gerrit Willemsz, Marijtgen Willemsdr, de weeskinderen van Jan Willemsz en het weeskind van Wouter Willemsz (de kleinkinderen werden niet met name genoemd). 

Opmerkelijk is dat Willem (in 1544 Willem Gherijtsz snijer) vanaf de tijd dat hij Leiden woonde bakker was, en dat hij in het genoemde waarboek Willem Gerijtsz van Leijderdorp werd genoemd. 

Gerrit Willemsz van Toledo werd geboren in ca. 1543 (not. vermelding), zijn vader Willem zal van 1500-1510 zijn. Ik kan dat in het geheel niet rijmen met  "broers Willem- en Jan van Toledo geboren omstreeks 1550". Jan zou nog wel bedoeld kunnen zijn, en van hem kunnen de Toledo's stammen met namen als Jan en IJsbrant (Jan Willemsz was getrouwd met Jannetgen IJsbrantsdr) maar concrete aktes die dat aantonen ken ik niet (nog niet, misschien zijn ze er wel). 

Tot slot: je zegt dat de naam al in 1550 in de Nederlanden in gebruik was. Dat is nogal vroeg: Willem Gerritsz ben ik nergens met een toenaam tegengekomen (hoogstens 'Van Leijderdorp') en zowel in Voorschoten als in Leiden komt in de bronnen die ik heb de naam pas ná 1600 voor. Met name vanaf de jaren (1610-20) dat Mourijn, Wouter en Cornelis Gerritsz naar Leiden verhuisden. 

Groeten, Frans
 

Frans Angevaare - 7 aug 2022 - 19:06 (laatst bijgewerkt 11 aug 2022 — 22:11 door auteur)

Hier, scan 310, komen we misschien een beetje verder? Datering 9 januari (1618, 1619?), ONA Leiden. Gaat het hier over dezelfde persoon als de schout / baljuw? Gezien de datering lijkt het daar wel op. Hij lijkt in Leiden o.a. nog voor te komen als getuige bij de doop van een zoon van Maritgen Maurings van Toledo in 1633.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder komen ook voor: Phillips Jansz van der Swan en Jan Gerritsz van der Codde. Voor mij heel slecht leesbaar; ik moet het woord voor woord transcriberen. Grijpt terug op een document of gebeurtenis van 24 januari 1612. Vermoedelijk in relatie met goederen in Rijnsburg, en Morijn Pietersz(?) en Sijmen Jansz.

Willem Gerrits en Phillips Jansz van der Swan contra Jan Gerritsz van der Codde. Als ik me niet vergis Willem Gerrits ook als getrout hebbende Marijke Gerritsdr. Zo te zien is Wouter Gerrits van Tolledo (slechts) aanwezig als getuige, maar dat hij familie is lijkt mij duidelijk en niet zonder betekenis.

-Bart- - 8 aug 2022 - 15:04

Overigens (benaderd van de andere kant); in Heenvliet laat ene Adam Jorisse van Toledo vanaf 1670 kinderen dopen. Hier en hier. Zijn vader Joris moet dus naar schatting zo ~1610 zijn geboren. En dat zou v.w.b. de tijdlijn dus heel goed dezelfde kunnen zijn als "[...] Joris FLoris van Toledo die geboren is omstreeks 1612 vermoedelijk in Schipluiden [...]"

-Bart- - 8 aug 2022 - 15:17

Bart, er zijn ontzettend veel vermeldingen van de broers Mouring, Wouter, Willem en Cornelis Gerritsz van Toledo in het ONA van Leiden en ook RA Voorschoten. Dat zijn dus kinderen van de Gerrit Willemsz die ik gisteren noemde. 
Daar kom je niet zoveel verder mee, in de zin dat het eigenlijk allemaal wel duidelijk is. Willem Gerritsz was inderdaad getrouwd met Marijtgen Gerritsdr, ze staan zo in het Hoofdgeld van Voorschoten vermeld.

Wat uit deze akte denk ik blijkt (ik zou er wat langer naar moeten kijken eigenlijk) is dat Jan Gerritsz van der Codde en Willem Gerritsz x Marijtgen Gerritsdr (ws. dan een zus van Jan) recht hadden op een deel van de erfenis van Marijtgje Pietersdr x Floris Claesz uit Rijnnsburg. Dat is nogal ingewikkeld, maar het komt er op neer dat het niet om de Toledo's gaat  maar om aangetrouwde familie.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 8 aug 2022 - 15:22 (laatst bijgewerkt 11 aug 2022 — 22:12 door auteur)

Overigens is er in 1567 - zonder twijfel contemporair gedocumenteerd - een persoon in 'Nederland' die o.a. de naam 'de Toledo' draagt, maar dat is in deze context wel een beetje een flauwe opmerking. Hier.

-Bart- - 8 aug 2022 - 15:46

@ Frans, bedankt voor de uitleg van de akte van 1618/1619 vwb 'aangetrouwde familie'. Dat had ik nog niet door.

-Bart- - 8 aug 2022 - 15:50

Weeskamer Den Haag, 1666 / 1670

Testament van ene Heijndrik Willemsz van Tolledo, die o.a. aan zijn nicht Gijsje Jans en neef Willem Jansz legateert. Ergo: broers Willem en Jan van Tolledo. Leeftijd van Hendrik is niet vermeld, maar hij testeert eerder in 1666 als zijn vrouw ziek is. Ook hier geen leeftijd. Uit alles blijkt dat dit een kinderloos echtpaar moet zijn geweest, maar ik heb dat niet met zoveel woorden terug kunnen vinden. Erfgenamen van Hendrik (1670) zijn zijn broer en zussen (geen vermelding van verdere details zoals woonplaats, echtgenoot etc.):

Jan Willemsz
Annetgen Willems
Marija Willems
Petronilla Willems
Claasje Willems

Wat zou kunnen is dat Hendrik en zijn vrouw al op leeftijd waren, en niet lang na het jaar 1600 zijn geboren. Dan zouden broers Willem en Jan zo rond 1570 kunnen zijn geboren. Dat komt aardig in de buurt van "de broers Willem- en Jan van Toledo geboren omstreeks 1550"

-Bart- - 8 aug 2022 - 16:40


Bart, in een attestatie van 04-06-1662 was Heijndrick Willemsz van Toledo ca. 33 jr oud, dus van 1629. Hij trouwde met Gijsbertgen Bastiaensdr van der Steegh in de Grote Kerk van Den Haag op 26-04-1666. Zijn vrouw werd dus meteen ziek (een oorzakelijk verband zie ik niet ;-)  

Gisteren kwam ik tegen in ONA Den Haag dat de moeder van (een) Jan Willemsz van Toledo, Stijntgen Hendricksdr was. Dat betekent dan dat deze Jan een zoon was van Willem Mouwersz van Toledo en Stijntgen Hendricksdr, die 21-05-1628 voor het gerecht van Wassenaar trouwden. Een zoon Hendrick in 1629 past daar natuurlijk prima bij. 

Willem Mouwersz kwam ik maar weinig tegen, maar ik neem aan dat hij een zoon was van Mouring Gerritsz van Toledo, de oudste zoon van Gerrit Willemsz.  *
*EDIT** Nee, hij is een zoon geweest van Mouring Woutersz van Toledo, die het eerder genoemde (enige) weeskind was van Wouter Willemsz (met dank aan JF Jacobs)

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 8 aug 2022 - 18:18 (laatst bijgewerkt 9 aug 2022 — 23:27 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu