stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Stamboom van de familie van Toledo afkomstig uit Voorschoten en Leiden.Profiel afbeelding

Wie is er in het bezit van de stamboom van de familie Van Toledo afkomstig van Voorschoten en Leiden. Ik ben in het bezit van enkele gedeelten hiervan maar heeft deze verkregen via een neef die de herkomst ervan niet meer weet. Het begint bij mij met de broers Willem- en Jan van Toledo geboren omstreeks 1550. Het was een zeer welgestelde familie in het Rijnlandse die in de persoon van Willem Gerritsz van Toledo een Baljuw in Voorschoten heeft voortgebracht.

Bram van Toledo - 5 aug 2022 - 15:23

Uw vraag is mij niet geheel duidelijk. Zoekt u de voorouders van Willem Gerritsz van Toledo  of van Willem resp Jan van Toledo?

"Ik ben in het bezit van enkele gedeelten hiervan maar heeft deze verkregen via een neef die de herkomst ervan niet meer weet"

Welk gedeelte hebt u of welk specifiek gedeelte mist u. Mocht het om ontbrekende delen gaan dan gaarne de vraag iets specifieker maken. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 aug 2022 - 16:06

Uit uw profiel:

Mijn naam is Bram van Toledo geboren in 1944 in Rotterdam. Mijn interesse gaat uit naar de familie van Toledo afkomstig uit Schipluiden. Ook wil ik onderzoeken of er een connectie is tussen de Van Toledo's uit Voorschoten en onze familie.

Als ik dit lees dan zegt u nog geen connectie gevonden te hebben tussen de personen uit Voorschoten en uw directe voorvaderen. En die zoekt u. Kunt u dan aangeven waar u bent gestrand/vastgelopen met uw voorouders?

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 aug 2022 - 16:10

Stamreeks van Antonius Martinus TOLIDO (genealogie-wassenaar.nl)

Beste Bram,

Ik neem aan dat je op de hoogte bent van deze stamreeks die via Voorburg/Wassenaar/Voorschoten loopt. Van de oudste generatie XI is de herkomst zo te zien niet bekend. Voor de zekerheid zet ik hem er nog maar even op.

Met vriendelijke groeten,

Marcel

Marcel V - 5 aug 2022 - 19:42 (laatst bijgewerkt 5 aug 2022 — 19:43 door auteur)

Hallo Bram,

ben jij een zoon van Jan van Toledo uit Oostvoorne en Adriana Achterberg?

Jan.

Jan Achterberg - 5 aug 2022 - 22:07

Ben toch ook benieuwd of deze verwant zijn aan de familie Van Toledo uit Schipluiden. Misschien leuke case voor DNA onderzoek als er niemand van de melkboer tussenzat.

De stamvader van de tak uit Schipluiden is Jorino van Toledo uit Spanje, bij wie nog weleens adelijke afstamming verzonnen lijkt te worden.

oliemolen - 6 aug 2022 - 09:08

Ik ben niet verder gekomen als een zekere Floris, die geboren moet zijn rond 1590 en die ik ken via zijn zoon Joris FLoris van Toledo die geboren is omstreeks 1612 vermoedelijk in Schipluiden omdat ik een akte bezit uit 1663 waarin hij de voogden van zijn kinderen uit het eerste en tweede huwelijk laat vaststellen door de notaris. Hierin wordt zijn woonplaats Schipluiden genoemd. Hij is voor de eerste maal getrouwd met Maritgen Adriaensdr (vermoedelijk Van Rijn) en voor de tweede maal met Annetgen Cornelisdr Joppe. Ik heb in het verleden al een aantal families van Toledo, Toledo en Tolido nagetrokken en ben bij allen in Voorschoten terecht gekomen zodat ik ook het vermoeden heb dat er een relatie is tussen Floris en de Voorschotense tak van WIllem van Toledo en Jan van Toledo uit ongeveer 1550. Met deze informatie kun jij mij verder helpen?

M.v.g Bram van Toledo

.

Bram van Toledo - gisteren - 11:35

Beste Marcel

Ik ken deze stamreeks en heb hem deels benut voor het stamboom onderzoek van Ron Tolido. Ik ben kort geleden bij -----

***I.v.m. de AVG Privacywet is uw tekst door de moderator verwijderd. Voor het vermelden van persoonsgegevens moeten zij aantoonbaar overleden zijn. In dit geval vermeldt u gezondheidsgegevens over een nog levend persoon en dat is verboden.  7-8-2022 13:58:53***

B.v.d. Bram van Toledo

Bram van Toledo - gisteren - 11:56 (laatst bijgewerkt gisteren — 14:00 door moderator)

Beste Jan

Wij zijn van arme tak en mij grootvader is geboren in Zuidland en verhuist naar Rotterdam zoals meerdere Van Toledo's. Dus ik ben gen zoon van.

Bram van Toledo - gisteren - 12:01

Beste Oliemolen

Aan mijn haar te zien { melkboeren hondenhaar } zou dat best kunnen. De Jorino is volgens mij een verzinsel want het zou suggereren dat dit het begin was van de naam Van Toledo in de Nederlanden van toen. De naam was echter als in 1550 in gebruik. Als ik eventueel verder kom zal ik je op de hoogte houden.

Groet Bram van Toledo 

Bram van Toledo - gisteren - 12:05

Bram, het lijkt me beter als je de privacy gevoelige informatie in je bericht van 11:56 verwijdert. En ook je eigen email adres. Gebruik liever een Persoonlijk Bericht aan Marcel.

sprangers - gisteren - 12:16

Beste Bram,

Ik zag vanmiddag je vraag nog voor de Privacywet. Nee de foto waar je het over had heb ik niet. Ik doe zelf namelijk geen onderzoek naar de familie Toledo. De reden dat ik wist dat er een stuk van een Toledo stamboom op de Wassenaarse site stond was omdat ik zelf Wassenaarse voorouders heb, waaronder Van Tol en soms worden Van Tol en Van Toledo wel eens door elkaar gehaald. Toen ik met mijn Voorschotense Van Tollen vast zat, heb ik even gekeken of die misschien bij Toledo hoorde, maar dat was niet zo. Het bleken gewoon Van Tollen te zijn. Helaas zonder voorouders ;) Dus vandaar dat ik me die stamboom herinnerde.

Wat Jorino betreft. Ik heb op genealogieonline gekeken (ik weet het onbetrouwbaar) en daar wordt Floris als een zoon van Jorino gezien. Floris zou dan vanuit Leiden naar Schipluiden vertrokken zijn en de rest van de familie zou dan in de buurt van Leiden gebleven zijn o.a. Voorschoten. Bijna allemaal noemen ze het jaartal van trouwen ca. 1568 en sommige halen Gens Nostra van 1963 aan voor de verkregen informatie. Die informatie ken je vermoedelijk ook al. Het is een vraag in de vragenrubriek van Gens Nostra waar de volgende vraag wordt gesteld

"Wie kan mij inlichtingen verschaffen omtrent Jorino de Toledo, die omstreeks 1568 in Leiden in het huwelijk getreden zou zijn. Hij zou enkele jaren daarvoor uit Spanje voor de Inquisitie gevlucht zijn. Voorts zoek ik namen en bijzonderheden van Toledo's die vóór 1700 in Voorschoten Z.-H. geleefd hebben."

Dus hier zal iemand het jaartal 1568 vandaan gehaald hebben en dat heeft dat iedereen weer overgeschreven. Jorino wordt ook hier voor het eerst genoemd, voor zover ik het zo snel kan bekijken. De vraag is natuurlijk hoe de vraagsteller aan zijn informatie kwam, dat staat er helaas niet bij, en daar zullen we na 60 jaar niet meer achter komen, denk ik. Het is wel duidelijk denk ik dat als de Gerritskinderen die zo aan het begin van de 17e eeuw in Leiden voorkomen kleinkinderen van Jorino zouden moeten zijn het inderdaad chronologisch wat schuurt. Ik hoop dat je nog verder komt met je onderzoekingen. Ik weet helaas niet meer dan wat ik op de Wassenaarse site heb gezien.

Met vriendelijke groeten,

Marcel

Marcel V - gisteren - 18:56 (laatst bijgewerkt gisteren — 18:57 door auteur)


Over de Voorschotense Toledo's is wel wat te vinden. Om te beginnen met de genoemde baljuw Willem Gerritsz van Toledo:  dat was een zoon van Gerrit Wiilemsz van Toledo (hij was kleermaker) en zijn tweede vrouw Annetgen Cornelisdr. De kinderen van Gerrit blijken uit RA Voorschoten 3/154v dd 13-12-1619 - dat is tevens de enige keer dat hij (postuum dus) met een toenaam wordt vermeld. 

Zijn ouders waren Willem Gerritsz en Maritgen Mourijnsdr, die in het dorp van Voorschoten woonden. Willem wordt daar al in 1544 vermeld. Rond 1573 verhuisden ze naar Leiden, Willem staat nog als weduwnaar in de volkstelling van 1581.

Het huis dat hij in Leiden kocht werd 25-11-1583 (Waarboek 67L) door zijn erfgenamen verkocht. Dat waren Gerrit Willemsz, Marijtgen Willemsdr, de weeskinderen van Jan Willemsz en het weeskind van Wouter Willemsz (de kleinkinderen werden niet met name genoemd). 

Opmerkelijk is dat Willem (in 1544 Willem Gherijtsz snijer) vanaf de tijd dat hij Leiden woonde bakker was, en dat hij in het genoemde waarboek Willem Gerijtsz van Leijderdorp werd genoemd. 

Gerrit Willemsz van Toledo werd geboren in ca. 1543 (not. vermelding), zijn vader Willem zal van 1500-1510 zijn. Ik kan dat in het geheel niet rijmen met  "broers Willem- en Jan van Toledo geboren omstreeks 1550". Jan zou nog wel bedoeld kunnen zijn, en van hem kunnen de Toledo's stammen met namen als Jan en IJsbrant (Jan Willemsz was getrouwd met Jannetgen IJsbrantsdr) maar concrete aktes die dat aantonen ken ik niet (nog niet, misschien zijn ze er wel). 

Tot slot: je zegt dat de naam al in 1550 in de Nederlanden in gebruik was. Dat is nogal vroeg: Willem Gerritsz ben ik nergens met een toenaam tegengekomen (hoogstens 'Van Leijderdorp') en zowel in Voorschoten als in Leiden komt in de bronnen die ik heb de naam pas ná 1600 voor. Met name vanaf de jaren (1610-20) dat Mourijn, Wouter en Cornelis Gerritsz naar Leiden verhuisden. 

Groeten, Frans
 

Frans Angevaare - gisteren - 19:06Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu