stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht voorgeslacht Cornelisje Murray/Morray, tr. Amersfoort 1637



Profiel afbeelding

Dat is ook precies het soort dingen die b.v. geregeld zijn bij de Maechescheyt ( = boedelscheiding) van 17-06-1631

-Bart- - 21 nov 2021 - 22:10

Ik wens degenen, die met alle geweld
Cornelisge aan Huste vast willen plakken
nog wekenlang plezier met hun onderzoek,
ondanks het (ongetwijfeld schriftelijke) 
vaderlijk consent van een zekere Rutger. 
bij haar huwelijk.

😉
 

Jan CIavaux - 21 nov 2021 - 23:47

Veel dank Jan. Anyways, ik zal vanmiddag nog eens in de Geneaknow-archieven duiken. Evert was ruiter, Hutze ook, wellicht een aanwijzing? 

B Volger - 22 nov 2021 - 10:00

Samenvatting:

1) Startpunt: Bij Cornelisje staat: consensus patris Rutger Morrey (even afgezien van de transcriptie Morray, ik denk dat er Morre staat, maar maakt niet zo veel uit)

2) We hebben vastgesteld dat de naam 'Rutger' in de familie van Hutse zeker niet toevallig is gezien de vele kleinzoons van Hutse met die naam. Neem daarin ook mee dat er geen Hutse vernoemingen gevonden zijn, ook opvallend.

3) Er is één voorbeeld "de weduwe van Rutghen Morraij" waarvan we zeker weten dat het over Hutse gaat. Slechts 1, dat wel.

4) Daarnaast meerdere voorbeelden van verschillende verhaspelingen van die naam. Daarin neem ik ook mee het verhaal van het Meertens Instituut over Hrodger en Rutgher.

5) Circumstancial: Vokker (Volcken) Gerritsen en Willemtgen Thonis met bijbehorende veronderstellingen. Onbewezen maar opvallend 'toevallig'.

6) Circumstancial: Evert was ruiter, Hutze ook.

7) Circumstancial: De bewegingen van Cornelisge die lijken te kloppen

8) Circumstancial: Er is een Rutger Morray, geschat geboren tussen ca 1641 en 1651 gevonden, met een link naar ene Jacobus Geijthoorn, getrouwd met Catharina Maria Morraij, kleindochter van Hutse. Best wel heel toevallig. Op ancestry.com worden genoemd dag, maand en jaartal 1644, en plaats van zijn geboorte; dit gegeven moet worden geverifieerd.

9) Circumstancial: Er is nog geen alternatieve Cornelisge gevonden, dochter van een Morre/Morray

10) In de akte van 1649 Nijkerk over boerderij Ten Broecke, Evert Meinten en Cornelisge Morren krijgen land overgedragen (zie punt 5, gegeven gevonden door Bas de Vries) zou sprake zijn van 'belender aan de zuidzijde was Hutse Morray'. Gegeven is aangedragen door Andre Jansen Fzn, waarvoor dank. Dit document is namelijk niet digitaal beschikbaar, maar mijns inziens zeer cruciaal, want het koppelt Evert Meinten en Cornelisge Morren en Hutse Morray direct aan elkaar via belendende percelen. Dat kan mijns inziens geen toeval meer zijn.

Bottom line voor mij: 
================

Als die belendende percelen blijken te kloppen is het voor mij een uitgemaakte zaak. Ondanks dat we nergens zwart-op-wit hebben dat Hutse de vader is van Cornelisge Morren die met Evert Meinten trouwt, ligt er wél een rechtstreekse koppeling, plus een vrij overweldigende hoeveelheid 'circumstancial evidence', met daarbij de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de naam Rutger in de familie van Hutse niet toevallig is. M.a.w. Hutse = Rutger, mijns inziens geen twijfel meer mogelijk.

Verdere bevestiging zou mogelijk te vinden zijn door de geschiedenis van de beide betreffende percelen na te trekken, maar of dat een begaanbare weg is weet ik niet.

-Bart- - 22 nov 2021 - 10:51

Mooie samenvatting Bart, heel erg bedankt. Als ik het zo bekijk lijkt het inderdaad wel zo dat Hutse Rutger is. Maar ik heb natuurlijk een enorme bias. Ik vind het lastig om het te bepalen, ook omdat Jan zeer stellig is in het ontkennen van de theorie. 

B Volger - 22 nov 2021 - 11:01

Ik heb die bias niet, maar het zou kunnen dat ik me ook mee laat slepen natuurlijk. Ik zal altijd proberen objectief te blijven, en Anneke en Petra zijn bijvoorbeeld ook een goede correctrices. In het aandragen van bewijs voor dingen die niet kloppen, zoals mijn bewering dat ik de doop van Trijntje had gevonden. En rond het 'overlijden' van Hutse in 1644.

M.a.w. er zou ook bewijs kunnen worden gevonden voor de stelling dat Hutse NIET dezelfde persoon is als Rutger. Maar dat heb ik nog niet gezien.

-Bart- - 22 nov 2021 - 11:27

Bedankt.

Ik bedacht me ook: wellicht is er een ander kind van Hutse getrouwd in Amersfoort, waarbij ook Rutger genoteerd staat

B Volger - 22 nov 2021 - 11:57

En ik heb nogmaals alle archieven afgezocht; geen Rutger Morren, alleen Hutse. Rutger Morren bestaat niet. Misschien een rare tactiek, maar wellicht is het mogelijk om te kijken welke broers Hutse had? Wellicht een Rutger?

B Volger - 22 nov 2021 - 14:26 (laatst bijgewerkt 22 nov 2021 — 14:32 door auteur)

Alexander komt in 1609 aan in Zaltbommel: “Alexander Morres [?] vendrich onder capitein sr. Henderssen met attestatie Danelis vander Loren dienaer tot Vlissinge doemaels t' Ysendyck 31 marty 1609.”

Ook trouwt op 10 maart 1611 te Harderwijk ene Robert Morraij. Daarvoor schijnt hij eerder getrouwd te zijn:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

B Volger - 22 nov 2021 - 14:34 (laatst bijgewerkt 22 nov 2021 — 14:37 door auteur)

Het geeft geen antwoord op de vraag of Hutze ook Rutger wordt genoemd, maar ik denk dat ik wel weet naar wie Cornelisje genoemd is, nl. Cornelisje Melissen die in 1564 met Lubbert Aalts trouwde en in of voor 1579 overleed, nalatende 3 kinderen. Daarna trouwde Lubbert met Aaltje Simons en in 1603 met Goudje Gerrits. Lubbert overleed in 1617.
Cornelisje Melissen was overigens een dochter van Melis Everts die in 1536 met Eva Hendriksen (dochter van Hendrik van Essen en Diele Herberts) trouwde. Eva/Aafje was kennelijk naar haar genoemd.

Al het bovenstaande blijkt uit de Harderwijkse recognitieboeken.

André Jansen - 25 nov 2021 - 20:00

Minstens plausibel: Aefken / Eva Lubberts (Moeder van Cornelisge Morray) de dochter van Lubbert Aalts en Cornelisje Melissen. Cornelisje Melissen op haar beurt weer de dochter van Melis Everts en Eva Hendriksen.

Ben nog wel heel benieuwd naar het document waar die belending in 1649 van Hutse met Evert Meinten en Cornelisge Morren uit blijkt. Dat document over boerderij Ten Broecke staat volgens mij niet online. Heb jij dat, en zo ja kun je een uitsnede daarvan hier plaatsen? Ik wil die uitsnede ook wel plaatsen als je mij de complete scan toestuurt.

-Bart- - 26 nov 2021 - 12:40

Je kunt beter een scanningondemandverzoek doen bij het Gelders Archief, dat is gratis en hun kwaliteit is veel beter dan die van mijn foto's.

Mijn aanvankelijke reden om me af te vragen of Hutze ook als Rutger kan voorkomen, hangt samen met het voorkomen van een Rutger te Amersfoort als bezitter van 4 morgen in de Achterhoek in het verpondingsregister van 1650, scan 282. Pachter hiervan was Evert Meinten. M.i. maakte van die 4 morgen ook het perceel deel uit dat de zuidelijke belending van de 2 morgen uit 1649 vormde.

André Jansen - 26 nov 2021 - 16:10 (laatst bijgewerkt 26 nov 2021 — 16:12 door auteur)

Hmm, dat maakt het verhaal nog weer een stuk je sterker. Ik zei eerder: "Verdere bevestiging zou mogelijk te vinden zijn door de geschiedenis van de beide betreffende percelen na te trekken, maar of dat een begaanbare weg is weet ik niet."

Dat zijn we nu zo'n beetje aan het doen. Let ook op de volgende inschrijving in het verpondingsregister, zelfde scan:

"Volcker Gerritsz tot Seven ~
= huijsen eijgn[ae]r, Evert Meijnten
pachter van 2[?] mergen [...]"

Die namen zijn we eerder tegen gekomen, namelijk bij het charter van 1649, 0380 Boerderij Ten Broecke. Hier in het verpondingsregister volgen deze percelen elkaar op in het boek, wat belending suggereert. Jij zegt: "M.i. maakte van die 4 morgen ook het perceel deel uit dat de zuidelijke belending van de 2 morgen uit 1649 vormde." Dat lijkt er inderdaad wel heel sterk op.

-Bart- - 26 nov 2021 - 17:22

Welke conclusies kunnen we hieruit trekken?

B Volger - 28 nov 2021 - 16:37

Mijns inziens een extra sterke aanwijzing dat Hutse = Rutger; in beide gevallen rechtstreeks gekoppeld aan Evert Meijnten en Cornelisge Morren. Bij Hutse is het een belending; bij Rutger de volgende inschrijving in het verpondingsregister, wat belending suggereert.

Ik zei als eerder: "we naderen nu het punt dat toeval uitgesloten is" en daarna "mijns inziens geen twijfel meer mogelijk."

Hebben we nu het 'bullet proof" bewijs? Nee. Maar ik durf het wel aan om te roepen dat - met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid - Rutger en Hutse één en dezelfde persoon zijn. 

We beginnen met een Rutger, de vader van Cornelisje. Na heel veel omzwervingen met Hutse waarbij steeds kleine, en grotere kruimels boven water komen die doen vermoeden dat het dezelfde persoon is komen we uiteindelijk uit op de belending van Hutse met Evert Meijnten en Cornelisge Morren. Dat is mij al véél te toevallig. Om dan daarna te ontdekken dat iemand (Andre) al lang de verdenking Rutger=Hutse had, omdat in een andere bron Rutger (vermoedelijk) de belending is, en niet Hutse.

Zoveel toeval bestaat in mijn denkraam niet. 

-Bart- - 1 dec 2021 - 16:49

Ik ben het er mee eens dat er voldoende bewijs is. Is er iemand die het er mee eens is, of iemand die het er niet mee eens is? Kunnen we een soort peer-review doen? Jan weet ik natuurlijk al.

B Volger - 1 dec 2021 - 17:24 (laatst bijgewerkt 1 dec 2021 — 17:27 door auteur)

Mij lijkt het zinvol de notariële archieven van Amersfoort rond 1650 door te nemen. Ergens rond die tijd zal Hutze overleden zijn en ik neem aan dat er wel een testament, boedelscheiding of iets dergelijks is geregistreerd.

André Jansen - 1 dec 2021 - 18:35

Goed mogelijk, zijn wel veel pagina’s

B Volger - 2 dec 2021 - 10:05

In ieder geval is Hutse overleden tussen 1650 en 1654.

- In 1650 is hij nog getuige in een notariële akte
- In 1654 'Lambertje Dirck van Montfoortsdochter, weduwe van Hutse Morraij' (transportakte)

In deze akte van 1654 gaat het alléén over de kinderen van Lambertje zo te zien, en niet over de kinderen van Aafje/Eva. Terwijl het wél gaat over "Dirck Morraij [...] als mede-erfgenaam van Hutse Morraij."

Ik vraag me in deze context af of er in het verleden misschien een boedelscheiding ('Maechescheyt') zoals in 1631 (en misschien is het wel die boedelscheiding; "De comparanten bekennen ook hiervan voldaan en betaald te zijn"), waarbij de rechten van de kinderen van de overleden Aafje/Eva (dat zijn Cornelisge en Willem) zijn 'afgekocht'. M.a.w. hebben Cornelisge en Willem misschien ooit, vóór het overlijden van Hutse een soort voorschot op de erfenis gehad, met als voorwaarde dat hun rechten zijn komen te vervallen waardoor alleen Lambertje en haar kinderen erven bij overlijden van Hutse?

Ik kom ook meerdere transportakten tegen van vóór 1650 waar bij de kopende partij staat "Transporteren aan Hutse Morraij, zijn vrouw en hun erven". Waarom met zoveel woorden 'hun erven"?

Bovenstaande allemaal op basis van de samenvattingen in de indexen van Archief Eemland; voor grondig onderzoek zullen de akten zelf moeten worden nagezien.

[Edit:] Dit loopt volledig parallel met de interpretatie van de akte van 27 okt. 1683 opgemaakt door notaris B. Hagen te Amersfoort, die hier is geciteerd (kolom 75) waarin de kinderen en kleinkinderen van Hutse en Lamberta van Montfoort worden opgesomd, zonder dat Cornelisge en Willem worden genoemd.

-Bart- - 2 dec 2021 - 10:57 (laatst bijgewerkt 2 dec 2021 — 11:20 door auteur)


Bedankt Bart!

B Volger - 2 dec 2021 - 15:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu