stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Hoe krijg ik mijn stamboom gelezen op een USB-stick gelezen? [opgelost]


Profiel afbeelding

Hallo, heb de antwoorden op de vraag hoe krijg ik mijn stamboom op een usbstick gelezen.Maar dat werd me niet duidelijk.

IK wil de hele stamboom op een stick zetten voor de veiligheid als er wat met mijn pc of de gegevens gebeurd.Wie kan me dat in simpele woorden uitleggen

E Stoffelen

Hoi E, jouw stamboom is een Gedcom bestand die je vanaf je computer op een Usb stick kunt zetten. Die Gedcom kan je vanuit je software programma exporteren. Je kunt ook een service als Dropbox of Onedrive gebruiken om bestanden te bewaren, maar er zijn meerdere mogelijkheden voor. Een harde schijf is sowieso een goed idee, beter dan alles op een USB.

Yolanda Lippens

Yolanda,

bedankt voor je uitleg,Ik heb nu alles in mappen op Onedrive gezet.En een koppeling op mijn bureaublad gezet.Denk dat alles nu wel goed staat.Bedankt

E Stoffelen

In je stamboom zit soms jaren werk in dus het zorgvuldig bewaren van je gedcom-bestand is erg belangrijk.

Gouden regel is om dit op meerdere plaatsen te bewaren, zowel fysiek (harddisk/usb) als in the cloud (OneDrive, Google Drive, etc).

Geen van die plaatsen is voor eeuwig want harddisks, DVD's en USB-sticks verliezen na jaren hun leesbaarheid en clouddiensten kunnen failliet. Sommige dvd's zijn al na 2-5 jaar onleesbaar. USB-sticks zijn ongeveer 10 jaar veilig maar vooral afhankelijk van het aantal schrijven of te wissen cyclussen. 50% van de harddisks heeft na 6 jaar gebruik zijn einde levensduur bereikt. Ik gebruik zelf een usb-stick met alleen een gedcom-bestand erop zodat het aantal lees- en schrijfcycli beperkt blijft. Verder heb ik het ook in een clouddienst staan in een map die ik gedeeld heb met een familielid.

Inge

Bedenk wel dat een Gedcom-bestand geen backup is maar een (inmiddels verouderd) uitwisselingsbestand tussen verschillende genealogieprogramma's. Een backup maak je normaal gesproken vanuit je programma en kun je ook weer inlezen in datzelfde programma, waarbij je wel de versie in de gaten moet houden. Een kopie is een exacte afspiegeling van al je data. Tip: installeer je programma op C: en je data bij voorkeur op een andere partitie, bijv. D:\.... en daarbinnen weer mappen voor alle bijbehorende bestanden. Met een synchronisatieprogramma, zoals bijv. DirSyncPro is het dan heel makkelijk om regelmatig en snel je gegevens te synchroniseren naar een externe harddisk en/of een clouddienst. Gelukkig hoef je het om de prijs van dataopslag niet meer te laten.

Femke Nijveldt

Hai Femke,

Is er inmiddels dan wat nieuwers dan gedcom?

Bedenk dat alleen alles binnen het ecosysteem van je eigen genealogiesoftware bewaren niet zonder risico is. Zo kan het zomaar zijn dat het bijvoorbeeld al snel geen ondersteuning meer krijgt voor een nieuw besturingssysteem en wie weet heb je op computers alleen nog online software draaien in de toekomst.

Inge


Inge en Femke, de vraag was al opgelost hoor! Maar toch bedankt voor de reactie.

mvrgr Elly Stoffelen

E StoffelenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu