stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » De wijziging in openbaarheid van personen zullen nu verwerkt worden.


Profiel afbeelding

waarom moet ik mensen uit 1900 nog steeds toestemming vragen om te publiceren.

zijn 119 jaar geleden geboren.

peter van ninhuys

zelfs uit 1898

peter van ninhuys

Nee, dat is niet zo. Volgens de AVG Privacywet is het 100 jaar na geboorte, en dan wordt alles vrijgegeven.

Kan je anders een voorbeeld geven van een persoon?

Yolanda Lippens

Hoi Yolanda,

ik wilde je even vriendelijk wijzen op je foute uitleg. De regel van 100 jaar is een regel die archiefinstellingen hanteren. In artikel 1:17a van het Burgerlijk Wetboek zijn de bekende termijnen van 100, 75 en 50 jaar gecreëerd, maar deze zien alleen toe op de overbrenging van archiefstukken uit de Burgerlijke Stand van de gemeente naar de archiefinstellingen, dit heeft verder niets van doen met de openbaarheid. Onder de huidige privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de Europese Unie, is het eenvoudigweg niet toegestaan om gegevens te publiceren omtrent levende personen.

Nee, weinig archieven houden zich hier aan, maar de generaties waar we het dan over hebben die eventueel hiervan nadeel of hinder kunnen ondervinden, zijn inmiddels al zo oud (geboren in de jaren 1910 o.a.) dat ze er waarschijnlijk niet eens mee bezig zijn.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout

Dank voor je aanvulling Indie!

Van Peter zou ik graag een voorbeeld zien om welke personen het dan gaat.

Yolanda Lippens

heb ze gisteren allemaal geplaatst, en weet niet meer welke het waren.

peter van ninhuys

alleen al uit 1910 zijn er 55 die ik toestemming moest verlenen..

misschien omdat er geen sterfdatum aan verbonden is ?

peter van ninhuys

Mensen die gestorven zijn hebben geen recht meer op privacy om de eenvoudige reden dat ze zijn uitgeschreven bij alle officiële instanties.

Er wordt dan wel gezegd dat de familie nog rechten heeft, ja maar over hun eigen naam en niet over die van de overledene.

ien lejeune

 De vraag aan Peter is, wat versta je onder "openbaar"? Openbaar bij de gemeente, openbaar in het archief of openbaar op internet?

Het is niet zo dat de archiefstukken van de geboortes na 100 jaar al in het archief liggen. Dat varieert nogal per gemeente. Vervolgens moeten in het archief deze archiefstukken geindexeerd worden, zodat ze op naam en datum te vinden zijn. Kost ook tijd en geld. Tenslotte moet alles nog eens gedigitaliseerd worden zodat de gegevens via internet zijn in te zien. Dat hele proces kost ook tijd en geld, en ook hier weer een grote verscheidenheid tussen de (provinciale) instellingen.  Als voorbeeld wil ik nemen de broer van mijn moeder, geboren maart 1918 in de gemeente Opsterland in Friesland. Op Alle Friezen kun je (voorlopig) nog niets vinden terwijl het wel 101 jaar geleden is. Het tweede voorbeeld is een zuster van mijn vader, geboren december 1918 in de gemeente Leek in Groningen. Haar geboortegegevens waren op 2 januari 2019 op Alle Groningers te vinden. Toch weet ik vrijwel zeker dat je op de leeszaal van beide instellingen - Tresoar en Groninger Archief - de geboorteakte hebt kunnen inzien. 

Het is echter niet zo dat de trouwakte en akte van overlijden van genoemde personen nu ook op internet beschikbaar zijn. Dat kan voor beide personen nog wel even duren.  

Joeke de Jong

Jazeker @Joeke liggen de geboorteaktes van 100 jaar geleden in het archief ze zijn ook ten alle tijden opvraagbaar vanuit het depot want het kan zijn dat ze niet id studiezaal liggen.

Ook de huwelijksaktes en overlijdensaktes van respectievelijk 75 jaar en 50 jaar geleden zijn ih archief aanwezig.

Als iemand in 1910 is geboren in 1944 is gehuwd zijn alle twee de aktes openbaar en dus opvraagbaar.

Als je iets wilt weten over iemand die recent is overleden kun je via het CBG een persoonslijst aanvragen (zijn kosten aan verbonden). Dus iemand die in 2015 is overleden in 1980 is geboren en in 2000 is getrouwd die aktes zijn inderdaad nog niet in te zien maar wel staan de data allemaal vermeld op die persoonslijst. 

Dit vermeld ik omdat van die overledene alles wordt verteld en dus ook niet in aanmerking komt voor die wet van de privacybescherming. 

ien lejeune


Maar om op jouw vraag @Peter, waar je dit draadje mee begint) in te gaan allereerst een vraag van mij, is die persoon uit 1900 overleden? zo ja hoef je hiervoor geen toestemming te vragen aan wie zou je dan moeten doen? Het recht op de privacy is persoonlijk. Maar ik denk dat jij het hebt over de nabestaanden van die persoon?

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!