stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Hoe zit het met privacy en wie is verantwoordelijk?


Profiel afbeelding

Op de pagina https://www.genealogieonline.nl/privacy.php geeft GO aan hoe zij auteurs een helpende hand bieden bij het onderdrukken van gegevens van personen, die hoogstwaarschijnlijk nog in leven zijn. Een prima service, want de auteur blijft verantwoordelijk voor zijn publicatie en hij/zij moet er op toezien dat de privacyregels worden nageleefd.

In dat kader wil ik de volgende casus aan GO voorleggen.
Het betreft de echtgenoot (ondertussen weduwnaar) van Jeltje Mantel https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I29491.php.
Jeltje is geboren omstreeks 1915 en overleden in 2003. Van haar partner (wiens naam ik hier niet kan noemen om privacyredenen) is geen geboortedatum bekend en ook geen overlijdensdatum. De huwelijksdatum is eveneens niet bekend. Ook is niet bekend of er kinderen geboren zijn in dit huwelijke en de ouders van de partner zijn ook niet bekend.

In het door mij aangeleverde GEDCOM is niet opgenomen dat de partner is overleden, simpelweg omdat ik dat niet weet en ik zijn privacy wil beschermen. Waarom publiceert GO zijn naam dan toch? In het kader van de AVG kan ik voor deze publicatie toch niet verantwoordelijk zijn?

Martien Mantel

Meneer Mantel,

Genealogie Online probeert bij elke persoon te bepalen of deze mogelijkerwijs nog leeft of dat het aannemelijk is dat deze is overleden. In dit specifieke geval is er bij meneer gekeken naar het geboortejaar van mevrouw: deze is 105 jaar geleden geboren. Ik heb deze marge wat verhoogd tot 120 jaar (het was 100 jaar), waardoor meneer nu niet meer wordt getoond. Dus als iemand een partner heeft die 120 jaar geleden is geboren dan is het aannemelijk dat de persoon in kwestie is overleden.

Als stamboomonderzoeker verwerkt u ook gegevens van mogelijke levende personen. U heeft de wettelijke taak om hier goed mee om te gaan en er zorg voor te dragen dat deze niet zonder meer worden geëxporteerd, gedistribueerd of gepubliceerd. Het begint al bij uw stamboomprogramma. Zorg dat deze niet de gegevens publiceert van levende personen of personen waar u een restrictie op heeft gezet. Een platform als Genealogie Online heeft hier zeker een rol (qua voorlichting, privacy beleid, controles), maar u bent degene die publiceert.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Meneer Coret,

Dank voor uw reactie, welke ik geheel onderschrijf. Ik vond het echter mijn plicht u te melden dat de achtervang in deze die GO biedt in deze niet voldoende is/was. Ik hoop dat de nu ingestelde 120 jaar voldoende is, wat natuurlijk niet per definitie zo hoeft te zijn.

In mijn publicaties zijn ook personen opgenomen, waarvan ik 100% zeker weet dat zij zijn overleden, echter heb ik geen overlijdensdatum. In de GEDCOM staat er dan bij de tag DEAT een Y. Weet u zo waarom de gegevens van deze personen niet openbaar wordt?

Met vriendelijke groet,
Martien Mantel

Martien Mantel

@Bob Coret,

Navraag leerde mij dat zolang het platform Genealogie Online het door mij aangeleverde GEDCOM wenst te controleren op het feit of ik me wel houd aan de privacyregels, de verantwoordelijkheid met betrekking tot privacy niet bij mij ligt, maar bij GO. Tenslotte pretendeert zij de deskundige in deze te zijn, door zich als een soort 'waakhond' over de stamboomonderzoekers te gedragen.

Martien Mantel

deelcitaat: …….verantwoordelijkheid met betrekking tot privacy niet bij mij ligt,

Dat lijkt me erg sterk, ook u dient rekening te houden met wat u gebruikt en wat en hoe u het doet.

Herman Schilder

@ H. Schilder

Zoals ik schreef wil ik wel verantwoordelijk zijn, maar GO geeft mij die kans niet, door als een waakhond over mijn GEDCOM nog eens een extra controle uit te voeren. Dan voel en ben ik niet meer verantwoordelijk, maar heeft GO de verantwoordelijk overgenomen.

Martien Mantel


In mijn publicatie: "Het Y-DNA van Gerrit ten Cate uit Borne (±1540 - ±1600)" staat bij bij de niet-openbare personen Mellville Peter ten Cate genoemd.  Terecht want hij is geboren in 1969. Maar het lukt hem wel om zichzelf te vinden, hoewel hij niet gemachtigd is. Hij zoekt contact met: "Uw publicatie heeft 2 kinderen voor Pieter Johannes ten Cate, dat zijn er echter 3". Hij heeft dus toch de geboortegegevens van zichzelf en zijn broer Menno kunnen vinden. 

Hoe kan dat? En fout in de databases?

W.F.H. Naudin ten CatePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu