stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Opbouwende kritiek op de website Genealogieonline.nl

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

geachte beheerder van Genealogieonline.nl,

Zoals in de titel vermeld, gaat het dus niet over Stamboomforum.nl, maar over Genealogieonline.nl. Nu was ik al ingelogd op laatstgenoemde site, en als ik dan contact zoek word ik naar dit forum gestuurd. Daar kan ik mee leven, maar waar ik mij dan over verbaas is het feit dat ik dan weer opnieuw moet inloggen in Stamboomforum.nl! Volstrekt overbodig, want het zou toch zo moeten zijn dat beide sites van elkaar weten wie zich hebben geregistreerd.

Maar goed, dat even terzijde. Mijn opmerkingen gaan over de vreemde zoekoptie in Genealogieonline.nl. Wat overigens wel een pluspunt is, is de optie om te zoeken op namen met bronvermelding. Dit is een echte aanwinst!  

Zojuist zocht ik op de naam 'Nortier'. Er verschijnt dan een lijst van namen, verdeeld over diverse pagina's, die volgens de aanhef alfabetisch gesorteerd zou zijn. Alfabetisch? Ik ben er nog niet achter welke volgorde nu gehanteerd wordt. Niet op voornaam, niet op jaartal, maar zoals het er nu naar uitziet, waarschijnlijk gesorteerd op Achternaam. Wat heeft dat voor zin? Zo krijg je een zo op het oog een random lijst van namen! Vervolgens kies ik dan uit de rechter kolom van een zeer incomplete Voornamenlijst de naam 'Maria'. Dit resulteert dan in een "alfabetisch gesorteerde" lijst van Maria Nortier, ook zonder enige sortering, terwijl het jaartal (geboortejaar of trouwjaar, bij zo'n zoekactie nu juist zo belangrijk is. Wat heeft het nou voor zin om een lijst te produceren die gesorteerd is op Maria, of op Nortier?  Mijn voorstel is om de gebruiker de keuze te laten met welke sortering de lijst moet worden gepresenteerd.

Nu zult u zeggen, je kunt de filtering toch aanpassen op jaartal, plaats, etc? Dat klopt, lijkt ook meestal goed te werken, maar er ontbreekt een belangrijke optie, het gebruik van jokers bij het zoeken van een naam. Kijk bijvoorbeeld in de Nortier lijst. Dit zijn slechts ruim 600 namen. Dit is nog een kleine lijst. Ik zoek op 'Elisabeth'. Nu blijkt deze naam ook als Elisabet en Elizabeth en Elizabet voor te komen. En dit is een voorbeeld van een naam die op een beperkt aantal manieren wordt gespeld. Maar ik moet wel met mijn ingestelde jaartallen meerdere keren zoeken!

Gek genoeg lijkt de joker '*' bij de Familienaam, zij het totaal inconsequent, schijnbaar iets te doen. Ik typ in 'Rui*'. Dan verwacht je duizenden namen, maar nee, geen foutmelding,  er verschijnen  slechts 31 namen die met Rui beginnen (nu op 30-10-2017). Waar die selectie op is gebaseerd, mag Joost weten. De naam 'Ruifrok' komt in deze selectie niet voor. Nu typ ik in "Ruifrok", en verschijnen er al 264 namen (30-10-2017).

Mijn voorstel is: programmeer de zoekopties zoals www.wiewaswie.nl dat heeft uitgevoerd. Dat zou veel en veel handiger zijn en maakt deze site veel aantrekkelijker. 

met vriendelijke groet,

Edward Sanders

E Sanders

Beste heer Sanders,

Als u wilt zoeken naar gegevens van personen dan moet u Online Archieven gebruiken, en niet Genealogie Online. Het kan wel, maar dit is dan alleen zoeken in online publicaties, van Gedcom imports van andere leden. Maar niet een bron van aktes/archieven als dusdanig. Dus daar zoeken is niet te adviseren voor uw doel. Tenzij u een persoon in een publicatie zoekt.

Open Archieven heeft 171 miljoen persoonsvermeldingen, fors meer dan bij Wiewaswie. Op de Open Archieven startpagina staan zoek suggesties. Iedere databasewebsite heeft daar z'n eigen manieren  / tips voor.

Als ik op Open Archieven op Nortier zoek krijg ik bijna 4000 resultaten. U kunt hier iedere kolom zelf sorteren, en ook de basissortering in uw instellingen aanpassen. U kunt hier ook verder filteren  https://www.openarch.nl/search.php?name=nortier

M.b.t. het inloggen ben ik ook van mening dat het handiger zou zijn om in alles tegelijk ingelogd te kunnen zijn. Maar het zijn allemaal aparte producten, met een eigen prijskaartje. Ik kan ook niet via WiewasWie automatisch ingelogd worden naar het CBG, terwijl die ook bij dezelfde eigenaar horen.

Ik adviseer u daarin om overal dezelfde inlog te creeeren. Misschien dat het t.z.t. mogelijk is dat alle producten van GO, OA, SF enz. met 1 inlog gekoppeld kunnen zijn. Ik neem aan dat de heer Coret dit dan direct zou zo maken.

Kunt u hier wat mee?

Groet, Yolanda

Yolanda Lippens


Dag Yolanda,

Dus ik MOET naar Online Archieven. Er zijn nog wel meer opties, daarvan ben ik op de hoogte. Laat onverlet de gebrekkige zoekopties binnen Genealogieonline.nl als iemand alleen naar de gegevens in online publicaties wil zoeken. Mijn voorstel is dat dit dan bij de zoekopties  wordt gezet: "Als u naar gegevens in een online publicatie zoekt, dan werken de aangeboden zoekacties van geen kanten".

Wat de inlogopties betreft, is helder, dank voor de informatie.

vriendelijke groet, Edward Sanders

E SandersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!