stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » privacykwestie, ondanks overleden


Profiel afbeelding

Hoe zouden jullie hiermee omgaan? Ik krijg een persoonslijst van een overleden persoon die zes keer getrouwd en gescheiden is! Toch een beetje genant voor de nabestaanden om al die relaties op internet te zetten?

(beetje lastig te bepalen op welk forum deze vraag thuishoort; ik vind hem hier nog het best passen).

J.A. van der Ent

ik Zou de levende mensen niet neer zetten in een boekje en vooral niet online dat kun je pas echt doen als je ze persoonlijk hebt benaderd en ze toestemming geven . ik zelf publiceer nooit alleen in besloten kring bij directe familie geef ik een copy . 

Herman Bennink

Bedankt voor de reactie, ik was misschien niet helemaal duidelijk, de persoon is wel enkele jaren geleden overleden, maar het voelt een beetje als de vuile was van die familie buiten hangen. Eenzelfde situatie is een kind dat het gevolg is van vreemdgaan, meestal kom je daar niet achter maar ik neem aan dat je die familierelatie ook niet op internet zet, als het gaat om een vrij recent overleden persoon?

Ik heb de tekst van mijn vraag nu iets aangepast.

J.A. van der Ent

het is altijd een morele afweging ik persoonlijk zou dit ook niet publiceren gewoon voor eigen gebruik houden dat is net als met een oorlogs verleden NSB  ga je dat vermelden je kan hier ook mensen mee schaden . zelfs het vermelden dat een voorouder een turf heeft gestolen . kan bij een kleindochter nog schaamte om hoog brengen terwijl we zoiets hebben het was armoede  men kon niet anders . het verhaal van de NSB kan zijn hij werd gedongen anders zou zijn gezin er aan gaan. maar ook armoede speelde een rol hierin. of als dekmantel dat men stiekem bij het verzet zat maar het meeste van de NSB was toch pro Hitler. 6 keer getrouwd en gescheiden kan ok een verhaal bevatten wat was het voor man? meestal is het verhaal wel leuk voor jezelf maar voor de ander  schaamte ik zou het dus niet doen alleen om hem te beschermen allen zit je ook met het probleem wat als hij bij alle 6 vrouwen ook kinderen heeft ?

Herman Bennink

Veel relevante informatie en voorbeelden; zie ook meldingsnummer zoals bijv. deze website, wazamar.org
-> http://www.wazamar.org/gengroen/a-CBP.htm

Marianne Christina

Herman Bennink, bedankt voor het meedenken. Ja NSB is ook een situatie, dat ben ik ook tegengekomen en heb ik bewust niet genoteerd, het is ook van minder belang voor het genealogisch onderzoek. Ik denk inderdaad dat ik de huwelijken waar geen kinderen uit zijn voortgekomen in ieder geval niet publiceer, dat scheelt er al een paar.

Marianne Christina, dat gaat volgens mij over nog levende personen?

J.A. van der Ent

Inderdaad; zie verder voor meer informatie over privacy wetgeving en bescherming - website
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/telefonisch-contact

Beroemd ook door zijn zes huwelijken, Hendrik VIII van Engeland (1491-1547)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_VIII_van_Engeland

Betreft zes huwelijken, geen probleem vergeleken met acht huwelijken,
incl. 2x dezelfde echtgenoot, https://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Taylor

Meer dan acht, zelfs negen huwelijken, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zsa_Zsa_Gábor

CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek, http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=60060ned
CBS - homepage verder zoeken 2018, https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/
Zie ook wikipedia over polygamie, https://nl.wikipedia.org/wiki/Polygamie
 

Marianne Christina

Hoezo genant? Waarom zou je je schamen voor iemand waar je van gehouden hebt? 6x scheiden, nou en?

Inge

Inge, Het is iets wat niet binnen de normen van de maatschappij valt en wat veel mensen veroordelen. Jij misschien niet en deze persoon zelf ook niet, maar de meeste mensen wel, en de kinderen hebben waarschijnlijk in hun leven al heel wat kritiek en geroddel gehoord over hun moeder. Ik wil daar niet aan bijdragen door het ongevraagd op internet te zetten.

Marianne Christina, bedankt voor de links. Ja talloze huwelijken is iets wat vooral voorkomt bij sterren haha. Overigens heeft 'mijn' persoon tussen de huwelijken door ook nog een kind gekregen met haar eigen achternaam, dus waarschijnlijk weer van een andere man, en kan ik me niet voorstellen dat ze na haar huwelijken ineens 25 jaar dezelfde vriend had. Van mij mag ze doen wat ze wil maar ik vind dat ik een verantwoordelijkheid heb als genealoog om de privacy van de nabestaanden te beschermen.

J.A. van der Ent

Wanneer men de CBG persoonskaarten (die van voor het jaar 1995) bekijkt, dan is daar geen ruimte voor meer dan twee relaties van de overleden persoon; zoals bij de ouders van de overledene met maar een vader en een moeder.
In het vervolgvakje leest men dan verdere relaties van de overledene; maar in de persoonskaarten in mijn bezit is het vakje onzichtbaar om privacy redenen; zoals ook in het exemplaar op de site van archief van gem.woonplaats.
- - - - - - - - - -
Voor onderwijsdoeleinden wordt ook rekening gehouden met privacy van leerlingen vanaf jonge leeftijd;
het zal met name voor kinderen van jonge leeftijd veel te ingewikkeld zijn als er meerdere relaties zijn van voorouders.
Betreft onderwijs in publicaties door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG te Den Haag) zie Gen.magazine; ook onderwijs, link hierbij (12okt.2017), https://cbg.nl/actueel/lees-het-nieuwste-nummer-van-genmagazine/
- - - - - - - -
Voor genealogie, familiegeschiedenis: Naamkunde van voornamen en familienamen is geschikt voor verder onderzoek; in een stamreeks of kwartierstaat kan men - zoals bij zgn. sier-kwartierstaten ( voorgedrukt van bijv. CBG, cbg.nl ) -
het overzicht beperken tot enkele generaties noteren (details bijv. aleen jaar van geboorte en overlijden; maar ook dat kan achterwege blijven indien nodig om voor reden dan ook), het beroep van iemand kan ook bijzonder interessant zijn; - of iemand zelfstandig was, winkelier, of in loondienst als winkelbediende, fabrieksarbeider (welke fabriek) en wie wie is op een familiefoto; er is altijd wel iets dat de moeite waard is zoals foto's van scholieren; zie ook afbeeldingen foto's op sites zoals van schoolbank.nl, ontving een mailtje over privacy wetgeving a.s. mei 2018, dan moet men opnieuw inloggen omdat e.e.a. door hun moet worden aangepast voor privacy zoals andere bedrijven zie kvk.nl, betreft het Instituut Meertens te Amsterdam, over familienamen en voornamen; databanken met links mogelijk nuttig
naamkunde, www.cbgfamilienamen.nl/nfb/
Betreft voornamen, http://www.meertens.knaw.nl/voornamen/
Tenslotte nog genealogie met nalatenschapsonderzoek door bijvoorbeeld Centraal Bureau voor Genealogie,
(geen reclamedoeleinden) zie verder, https://cbg.nl/diensten/voor-notarissen/
Zie ook, https://www.infonu.nl/
Bijvoorbeeld, https://zakelijk.infonu.nl/juridisch/145627-de-notaristelefoon-bellen-telefoonnummer.html

Marianne Christina

Bedankt.

Bij de persoonslijsten vanaf 1995 die je bij het CBG kunt opvragen is wel ruimte voor alle huwelijken en geregistreerde relaties. In de meeste gevallen komt dat natuurlijk neer op 1 of 2.

J.A. van der Ent

Herman, ik ben het helemaal met je eens. Het feit dat iemand overleden is rechtvaardigt nog niet om alles wat met die persoon te maken heeft maar op het internet te gooien. Vooral dat NSB gedoe kan bij veel mensen nog genoeg schade aanrichten. Ik heb alles van iedereen in mijn stamboom staan in Aldfaer, goede en minder mooie dingen, en ik vind dat vooral de minder mooie dingen daar moeten blijven. 

Jan Burgers

Beste Jan Burgers, helemaal mee eens. U heeft het over Aldfaer wat ik ook gebruik, maar een oplossing voor mijn probleem vond ik daar niet, ik vond geen manier om huwelijken te verbergen. Ik kan de partner uitsluiten van publicatie, maar op Genealogieonline komt dan wel het huwelijk te staan, alleen de naam van de partner niet, wat geen oplossing is. Daardoor was ik gedwongen enkele huwelijken helemaal uit Aldfaer te verwijderen. Weet u of er een betere oplossing is?

J.A. van der Ent

Zou dat niet zo 1,2,3 weten. Ik heb de situatie nog niet meegemaakt dat ik huwelijken zou willen verbergen. Ik zie in publicatie van meerdere huwelijken van een persoon niet zo’n probleem eerlijk gezegd, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt. Het ligt anders dan b.v. een crimineel of oorlogsverleden. 

Jan Burgers


Bedankt, ik houd het dan maar voorlopig bij deze 'slechte' oplossing. Ja in dit geval lijkt het me echt een te privé geschiedenis, de meerderheid van haar kinderen staat ook niet op de overlijdensadvertentie, dus heeft blijkbaar met hun moeder gebroken. Erg triest en m.i. niet gepast voor een ander om op internet te zetten.

J.A. van der EntPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu