stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Omzettingen in plaatsnamen


Profiel afbeelding

Als de plaatsnaam Hengelo OV in mijn GedCom voorkomt, zet Genealogie Online deze automatisch om in Hengelo (Overijssel). Waarom wordt dan niet Laren GD omgezet in Laren (Gelderland) ?

Ik pleit er overigens voor om het mogelijk te maken dat deze omzettingen, die kennelijk gebaseerd zijn op dubbele hoofdletters, naar keuze in- of uitgeschakeld kunnen worden.

M.vr.gr.
Jan Verkade

Jan Verkade

Hi Jan,

Daar zijn meerdere meldingen over binnengekomen. Het staat bovenaan Bob's lijst om dit te veranderen. We zijn er al eens mee bezig geweest, maar het vergt nog al wat programmeerwerk. Het heeft in ieder geval onze aandacht!

Yolanda Lippens

Dan wachten we geduldig af. Mijns inziens zou (de keuzemogelijkheid tot) niet omzetten van dubbele hoofdletters uiteindelijk de beste zijn, omdat dan direct duidelijk is dat het de afkorting van een provincie/land/staat betreft. Zolang dat niet mogelijk is, bewerk ik mijn GedCom met macro's om zoveel mogelijk zelf de volledige benaming te verstrekken waar Genealogie Online dat niet doet.

Jan Verkade

Best Jan, is het gebruik je afkortingen bij je plaatsnamen niet verwarrend?

Ron


Niet als je hiervoor consequent hoofdletters gebruikt. Daarom vind ik het ook bezwaarlijk dat bijvoorbeeld "Hoogstede NI" wordt omgezet
in "Hoogstede Ni". Het is dan niet langer duidelijk dat het hier gaat om een afkorting  (NI staat hier voor Niedersachsen ofwel Nedersaksen).

Er zijn bepaalde standaarden voor dit soort afkortingen, bijvoorbeeld:
https://onzetaal.nl/taaladvies/afkortingen-van-provincienamen/ 
https://www.datendieter.de/item/Liste_Abkuerzungen_Bundeslaender
https://abbreviations.yourdictionary.com/articles/state-abbrev.html 

Met vriendelijke groet,
Jan Verkade.

Jan VerkadePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu