stamboomforum

Forum logoOpen Archieven » Controle van vermistenlijsten uit de Nederlandsche Staatscourant


Profiel afbeelding

Gebruikers die ingelogd zijn op Open Archieven zullen in het bovenste menu een extra item zien: Meehelpen

Hier wordt gevraagd om mee te helpen met het controle (en corrigeren) van vermistenlijsten uit de Nederlandsche Staatscourant.

Bob Coret

Ik denk, laat ik achteraan beginnen in de laatste uitgave, net na mijn eigen geboorte. Ook de laatste pagina. Maar dan blijken de scan en de ocr-tekst niet synchroon te zijn.
Het lijkt dat de scans niet de aangeklikte kolom betreft, maar een eerdere.

Ik heb daarna de eerste kolom aangeklikt, krijg inderdaad de juiste OCR, maar de scan blijft staan als bij de eerste selectie

Het is mogelijk, dat het aan de browser ligt (Edge, op de computer ten huize van mijn slapende nog niet zo lang geleden geboren oppaskleinkind). 
Zal ook vanavond andere browsers proberen.

Wie heeft andere ervaring?

Leo te Braake

Ik heb in Chrome precies dezelfde ervaring.

Ik heb dit d.m.v. een persoonlijk bericht ook aan Bob Coret doorgegeven.

Johanna C.

Bedankt voor het doorgeven!
De fout mijnerzijds is gecorrigeerd (lag niet aan uw browser!), nu worden wel de juiste scans (vanaf de website Delpher) getoond.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Helaas gaat het controleren van de scans nog steeds niet goed. Ik heb 5 scans uit Staatscourant 170 d.d. 1-9-1949 gecontroleerd. Vorige week werd een gecontroleerde kolom na de controle lichtpaars. Als dezelfde kolom door een tweede persoon gecontroleerd was, werd deze donkerpaars.

Als ik nu uitlog uit Open Archieven en later weer inlog om nog een scan te verwerken worden de kolommen die ik al gecontroleerd had niet meer in paars weergegeven, waardoor het lijkt alsof die kolom nog helemaal niet gecontroleerd is. Eén scan heb ik zelfs 2 keer ingevoerd, maar ook na twee keer invoeren is dit niet zichtbaar. Als ik met de muis over deze kolom beweeg krijg ik de melding: "deze kolom moet nog gecontroleerd worden door twee personen". 

Is het mogelijk om hier eens naar te kijken?

Johanna C.

De kleurschakeringen en teksten zijn wat aangescherpt. De teksten geven nu ook informatie of u aan een bepaalde kolom iets heeft bijgedragen.

In uw geval zal de eerste kolom nu klaar zijn (door u en mij gecontroleerd) en de volgende 2 kolommen lichtpaars voor u (omdat u deze heeft gecontroleerd, voor andere gebruikers zijn deze twee kolommen alleen paars "onderstreept" om aan te geven dat deze reeds 1 maal is gecontroleerd).

Bob Coret

De eerste kolom van de eerste scan is nu inderdaad donkerpaars. Daar wordt vermeld dat de kolom door twee personen is gecontroleerd.

De vijfde scan van dezelfde reeks wordt nu in lichtpaars weergegeven, met de tekst: "deze kolom is door u gecontroleerd, maar moet nog door een tweede persoon gecontroleerd worden". 

Tot zover is alles mij duidelijk.

De tweede kolom van de eerste scan heb ik ook ingevoerd (twee keer zelfs, namelijk vorige week en gistermiddag), maar die wordt niet in paars weergegeven, Wel kijg ik de tekst te zien: "deze kolom moet nog door een tweede persoon gecontroleerd worden".

Ik vind het een beetje verwarrend dat soms wel met een paarse kleur wordt aangegeven dat de scan al een keer gecontroleerd is en soms weer niet. 

Ook de eerste kolom van de tweede scan heb ik vorige week gecontroleerd, maar ook hier wordt weergegeven dat deze kolom nog door een tweede persoon gecontroleerd moet worden. Pas als ik nog een keer uitlog en opnieuw inlog wordt deze kolom lichtpaars en kan ik zien dat deze kolom op dit moment door een tweede persoon wordt gecontroleerd.

Johanna C.

> De tweede kolom van de eerste scan heb ik ook ingevoerd (twee keer zelfs, namelijk vorige week en gistermiddag), maar die wordt niet in paars weergegeven, Wel kijg ik de tekst te zien: "deze kolom moet nog door een tweede persoon gecontroleerd worden".

Elke kolom moet door twee verschillende personen gecontroleerd worden, dus gezien worden door "vier ogen".

> Ik vind het een beetje verwarrend dat soms wel met een paarse kleur wordt aangegeven dat de scan al een keer gecontroleerd is en soms weer niet.

Als een kolom  (licht of donker) paars is gekleurd dan betekent het: deze kolom hoeft u niet aan te klikken. De reden kan inderdaad verschillen: of u heeft de kolom al gecontroleerd, de kolom is door u en iemand anders gecontroleerd of de kolom is door twee andere personen gecontroleerd.

Bob Coret

Ik begrijp dat iedere kolom door twee verschillende personen gecontroleerd moet worden.

Ik begrijp ook dat ik een kolom die paars is niet hoef aan te klikken.

Mijn probleem is dat sommige kolommen die ik gecontroleerd heb helemaal niet paars worden.

Johanna C.

Graag hoor ik wat ik moet doen met zetfouten in de scans. Zo kwam ik in de scans de plaatsnamen Appingedom en Gorinhcem tegen. Ik heb deze plaatsnamen niet verbeterd omdat ze in de originele scan als zodanig vermeld staan.

Zou je aan kunnen geven of dit ook de juiste werkwijze is?

Johanna C.

Vandaag voor het eerst daadwerkelijk 2 kolommen gecontroleerd. Technisch ging dat prima. Ik vond het verrassend dat de OCR zo'n moeite heeft met trema's, en de hoofdletter I weergaf als een l met een trema. Mijn 10 jaar oude Abbyy Finereader doet dat vanaf zo'n goede scan duidelijk beter.

Het voelt goed, om mee te werken aan dit project.

Na controle van 3 kleuters Zilverberg voelde het absoluut niet goed, om te klikken op OK. Was alsof ik ze zelf vermoordde. Kun je het OK vervangen door een vinkje (Checkmark)? Dat staat voor "Gecontroleerd", is geen goedkeuring. 

Leo te Braake

Ik zie dat de nummers in de eerste kolom niet altijd corresponderen. Moet ik die wel of niet aanpassen?

Netty Weijenberg

Ik ben van het weekend flink aan het controleren geweest. Wat mij opvalt is dat de meest linker kolom met het filenummer, zelfs als ik de tweede controleur ben, niet klopt: er staat heel vaak voor iedere regel hetzelfde nummer. Ik verbeter ze braaf (dit is immers een belangrijk nummer dat verwijst naar de oorspronkelijke file van de persoon), maar weet nu niet zeker of de software die wijzigingen wel opneemt. Het is raar dat ik als tweede controleur al die nummers nog moet verbeteren, dat zou de eerste controleur toch ook gedaan moeten hebben? Ik hoop dat ik niet voor niets aan het werk ben geweest, want het is nuttig werk, maar niet leuk om al die vermoorde mensen langs te zien komen.

Linda Oskam

Volgens mij zijn die nummers heel belangrijk, want ze verwijzen naar de oorspronkelijke documenten. Ik denk dus Ja, zeker!

Linda Oskam


Dat sterkt mij in mijn aanname, want ik zag het ook niet verbeterd door de 1e controleur. Het is belangrijk, maar wel triest werk Doet je denken aan het feit dat dankzij die fantastische burgerlijke stand het zo gemakkelijk was om mensen op te pakken...

Netty WeijenbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu